Antena 3 Life Nas artificial capabil să ''miroasă'' bacterii, inventat de o echipă de cercetători israelieni

Nas artificial capabil să ''miroasă'' bacterii, inventat de o echipă de cercetători israelieni

de Mia Lungu    |    21 Iun 2021   •   20:14
Nas artificial capabil să ''miroasă'' bacterii, inventat de o echipă de cercetători israelieni
Sursa foto: Hepta

O echipă multidisciplinară de oameni de ştiinţă, de la Universitatea Ben Gurion din Israel, a conceput un nas artificial capabil să detecteze o varietate de bacterii.

Un nas artificial capabil să monitorizeze în mod continuu contaminarea bacteriană - o realizare ce a fost considerată până în prezent dificil de atins - are numeroase posibilităţi de punere în practică, potrivit agenției TPS.

"Am inventat un nas artificial bazat pe nanoparticule de carbon unice ("puncte carbonice"), capabile să depisteze molecule de gaz, mai ales să detecteze bacterii prin metaboliţii volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă", a declarat profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul studiului.

Învăţarea automată poate determina senzorul să identifice, cu precizie înaltă, diferite molecule de gaz, individuale sau în mixturi.

Nasul artificial utilizează reacţii chimice şi electrozi pentru a "mirosi" bacterii. Din punct de vedere tehnic, acesta înregistrează modificările la nivelul capacitanţei induse prin legarea moleculelor de vapori la electrozi interdigitaţi (IDE) acoperiţi cu puncte carbonice ce prezintă polarităţi diferite.

×
Parteneri
x close