Antena 3 CNN Life Nu ignora aceste simptome! Durerile de picioare pot anunța un eveniment fatal

Nu ignora aceste simptome! Durerile de picioare pot anunța un eveniment fatal

Nu ignora aceste simptome! Durerile de picioare pot anunța un eveniment fatal
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
13 Ian 2018   •   08:00

Durerile de picioare și umflarea gleznelor ar putea anunța formarea unor cheaguri de sânge. Acestea ucid unul din patru oameni din întreaga lume! 

Tromboembolismul venos (TEV) este o afecţiune în care cheagurile de sânge se formează la nivelul venelor profunde ale membrului inferior, de unde se pot desprinde și pot călători prin vene, ajung în plămâni, provocând embolia pulmonară (EP).

EP este adesea fatală, dar poate fi prevenită! Din nefericire, în majoritatea cazurilor de embolie pulmonară moartea este subită, fără avertismente. Astfel, nu pierde din vedere semnele și simptome care ar putea însemna formarea sau migrarea unui cheag de sânge periculos, informează doctorulzilei.ro.

SIMPTOME:

- durere în gambă, edemul gambei si al gleznei, roșire sau paloare, încălzirea gambei, greutate în respirație (dispneea) inexplicabilă, respirații scurte și rapide, durerile în piept mai accentuate la inspirații adânci, amețelile, tahicardia (puls rapid), tusea cu sânge, amețeli sau pierderea cunoștinței.

Sfaturi utile:
- Evită să stai în şezut o perioadă îndelungată. Ia-ţi o pauză la fiecare 50 de minute şi fă câţiva paşi pentru a pune sângele în mişcare.

- Fă mişcare – mai ales după o intervenţie chirurgicală, este indicat să te mişti cât mai curând.

- Consumă multe lichide – deshidratarea contribuie la formarea cheagurilor de sânge.

- Adoptă un stil de viaţă sănătos – menţine-ţi greutatea în limitele normale, ţine sub control tensiunea arterială, renunţă la fumat şi fă exerciţii fizice în fiecare zi.

×
Subiecte în articol: picioare simptome dureri eveniment
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close