Antena 3 CNN Life Oameni Chirurg de renume, omagiat la 100 de ani de la naşterea sa

Chirurg de renume, omagiat la 100 de ani de la naşterea sa

"Viața și opera profesorului Dan Setlacec", o monografie scrisă de Prof. Dr. Irinel Popescu a fost lansată la 100 de ani de la nașterea celui mai complex chirurg din acea epocă. Cartea reprezinta modul în care profesorul Irinel Popescu a ales să-şi onoreze mentorul şi totodată pe cel care a dus şcoala de chirurgie românească la un alt nivel.

Chirurg de renume, omagiat la 100 de ani de la naşterea sa
Sursa foto: Captură Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Oct 2021   •   12:41

"Se împlinesc 100 de ani de la naşterea profesorullui, o carte sigur care trasează biografia acstuia, dar foarte mult activitatea chirurgicală pe care a desfăsurat -o", a spus Irinel Popescu, medic primar Chirurgie Generală.

Monografia "Viaţa şi opera profesorului Dan Setlacec" a fost lansată în cadrul şedinţei Societăţii Române de Chirurgie – Filiala din Bucureşti. Profesorul Irinel Popescu îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care îi era asistent doctorului Setlacec.

"Avea acel rol de locomotivă, deci era foarte sever fara discutie, iar volumul de munca era foarte mare. În acelaşi timp o făceai cu placere şi aveai mereu senzaţia că e cineva care te trage dupa el, care te stimuleaza, care te motivează", adaugă medicul.

Profesorul Setlacec a fost unul dintre autorii tratatului de tehnici "Chirurgia stoma­cului", care s-a bucurat de un deosebit succes printre rezidenţi şi medicii tineri.

"Avea un curaj nebun bazat pe ceea ce ştia să abordeze, cazuri care mulţi le considerau inoperabile. Nu avea frică să meargă în diverse regiuni ale abdomenului, fiind şi anatomist cunoscând tot abdomenul. De asemenea avea formatie de chirurg vascular şi atunci nu exista acea teamă că dacă poţi să lezezi un vas, nu-l poţi repara", a spus prof. dr. Traean Burcoş, preşedintele Filialei Bucurelti a SRC.

Cartea aduce un omagiu celui considerat ca fiind unul dintre cei mai complecşi chirurgi din acea epocă.

×
Subiecte în articol: chirurg Dan Setlaec Irinel Popescu omagiu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close