Antena 3 CNN Life Oameni Eroul zilei. Cornel Preda, jurnalistul care a decis să își depășească limitele pentru a o ajuta pe Sara

Eroul zilei. Cornel Preda, jurnalistul care a decis să își depășească limitele pentru a o ajuta pe Sara

Eroul zilei. Cornel Preda, jurnalistul care a decis să își depășească limitele pentru a o ajuta pe Sara
29 Sep 2017   •   12:06

Eroul zilei la Antena 3 este Cornel Preda. Cornel va participa pentru prima dată la un maraton (Maratonul International Bucuresti) unde va alerga 42 de kilometri pentru Sara, o fetiță de numai șapte ani care se luptă cu o boală cumplită încă de la naștere.

Sindromul Joubert de care suferă Sara apare o dată la 100.000 de bebeluși, fiind încă în faza de cercetare. iar la nivel mondial specialiștii duc o luptă contra cronometru pentru a găsi soluții de a o ține în frâu. Este vorba despre o foarte rară malformație a creierului și a trunchiului cerebral, care afectează echilibrul și coordonarea. 

Sara urmează tratamente speciale încă de la vârsta de trei luni și demonstrează în fiecare zi că este o luptătoare. De la vârsta de trei luni, Sara face terapii zilnice și zeci de consultații pe an. Evoluția Sarei a fost constantă și a avut multe victorii în această cursă infernală. A învățat să își țină capul după trei luni, iar după patru ani și jumătate de kinetoterapie intensivă a reușit să meargă independent. Ceea ce mulți copii fac în mod reflex sau deprind imediat, pentru Sara poate fi o adevărată provocare. De exemplu, pentru un simplu gest de a aplauda Sara a avut nevoie de repetiții timp de un an de zile, la fiecare ședință de terapie. Pentru că este nevoie ca o mișcare să fie repetată de sute de mii de ori până creierul reușește să creeze noi căi neuronale care să ocolească partea afectată.

A învățat alfabetul, cifrele, culorile, dar nu le poate exprima cu vocea ei. Comunică cu cei din jur prin ajutorul unei tablete și a unui program creat de un indian, pe care mama Sarei a putut să îl editeze. Pentru Sara, AVAZ a fost cea mai bună soluție de comunicare, chiar dacă pentru mama ei a reprezentat un efort substanțial pentru a-l adapta, traduce și personaliza din limba engleză, astfel încât să aibă o structură funcțională pe particularitățile limbii române și pe nevoile Sarei.

Toate aceste lucruri costă, iar pe langă boala, Sara se luptă și cu lipsa banilor, părinții epuizând toate resursele posibile. Tocmai de aceea, Cornel Preda, tatăl a două fetițe minunate, vrea să le acorde o mână de ajutor Sarei și părinților ei.  Fiind vorba de un caz rar în România, nu se poate crea o fundație care să suporte din costurile terapiilor și care să ofere sprijin celor afectați. Astfel a luat naștere Asociația Sprijin pentru Sara Maria, care se ocupă strict de acest caz.

Detalii și donații pe helpsaramaria.ro .

RO75 BACX 0000 0012 7218 2000 – Unicredit Bank

Pe Sara o găsiți și pe pagina de Facebook Help Sara Maria

Mai mulți tineri pasionați de sport s-au alăturat cauzei și prin intermediul platformei Galantom strâng de asemenea donații cu ocazia evenimentelor sportive la care participă. Printre ei și colegul nostru, Cornel.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close