Antena 3 CNN Life Oameni "Fotografia este o formă de egoism. Nu eu îmi aleg subiecţii, ei mă aleg pe mine". Viaţa, prin obiectivul unui fotograf

"Fotografia este o formă de egoism. Nu eu îmi aleg subiecţii, ei mă aleg pe mine". Viaţa, prin obiectivul unui fotograf

"Fotografia este o formă de egoism. Nu eu îmi aleg subiecţii, ei mă aleg pe mine". Viaţa, prin obiectivul unui fotograf
Sursa foto: Foto: Ionut Hrenciuc Facebook Profile/ ihrenciuc.blogspot.com
de Dana Sinpetru    |    07 Feb 2012   •   08:12

Arta fotografică este una dintre cele mai altruiste forme de egoism. Reuşeşti să captezi pentru eternitate momente, oameni, peisaje şi să le transmiţi mai departe semenilor tăi.

Aceasta este viziunea fotografului  Ionuţ Hrenciuc, unul dintre românii nominalizaţi la Premiile Sony pentru Fotografie 2012.

Antena3.ro a stat de vorbă cu Ionuţ.

Povesteşte-ne câte ceva despre tine. Cum ai păşit în lumea fotografiei?

Fotografiile m-au atras de mic deseori pierzând timpul în sufrageria părinţilor printre albumele foto. Mi s-a tras probabil de la cărtile pe care fratele meu mai mare le citea şi cărora eu, neştiind să citesc la vremea aceea, le admiram imaginile. Apoi am trecut la partea tehnică: pe la 10 ani i-am stricat Zenitul lui taică-meu încercând să înţeleg cum funcţionează lamelele diafragmei, aşa că primul meu aparat foto a apărut mai târziu cumpărat din bursa de la facultate. 

Fotografia care l-a propulsat pe Ionuţ în finala SWPA 2012

© Ionut Hrenciuc, Romania, Open Shortlist, Panoramic, courtesy of Sony World Photography Awards 2012

Care consideri că sunt cele mai mari reuşite ale tale de până acum?

Sunt la început de drum în domeniul fotografiei. În afară de finala Sony Awards, am mai avut o nominalizare la un concurs foto.

Ce inseamnă pentru tine fotografia? De ce fotografie?

Probabil o formă de egoism: am simţit întotdeauna nevoia de a lua cu mine momente din viaţă care se desfăşoară în faţa ochilor mei. Fotografia a fost răspunsul.



Care e diferenţa dintre o fotografie reusită şi una mai putin reuşita? Ce trebuie sa aiba o fotografie ca fie considerată „bună”?

Fotografia este o artă. Nu este, sa zicem un sport, unde ştii clar cine este cel mai bun si cine a câştigat. Apoi, frumuseţea unei fotografii stă în ochii privitorului. Dacă ai reuşit să transpui pe cel ce priveşte în "scena montată" de către aparatul tău atunci când ai declanşat şi să-l determini să trăiască alături de tine,  atunci ai făcut o poză bună . Cum se face aşa ceva?  Acum descopăr şi eu.

Cât la sută e talent şi cât la sută e tehnică? 

Proporţiile intre talent şi tehnică variază de la caz la caz sau de la cadru la cadru. Eu nu mă consider talentat, doar ştiu că am mult de muncit şi învăţat. Acest lucru mă bucură. Poate pentru că am vazut talentul la alţi oameni şi nu am avut timp pentru mine.

Cat despre tehnică, dacă vezi şi crezi că nu ai făcut bine poza, schimbă unghiul :) S-ar putea sa vezi lumea total diferit.

La nivelul la care a ajuns acum trioul internet-fotografie-aparatura foto nu cred că cineva poate să se laude cu un portofoliu de fotografii fără să fi aprofundat şi partea teoretică sau tehnică a fotografiei



Cum îţi alegi subiecţii? Ce surse de inspiraţie ai?

Cum imi aleg subiecţii? Mergând pe jos pe cât posibil în cea mai mare parte a timpului :) (hai şi cu bicicleta de vreo 2 ani de zile)  Îmi place mişcarea în aer liber şi imi place să fotografiez peisajele, natura.  Pot să afirm că oraşul mă intimidează puţin, deşi trec peste asta cateodată şi declanşez. De obicei nu ies din casă cu un plan bine stabilit sau cu o punere în scenă ce să fotografiez, aşa încât, subiecţii mă găsesc pe mine.


Ionut Hrenciuc a fost nominalizat la secţiunea "Panoramă" în cadrul competiţiei "Open" a Premiilor Sony pentru Fotografie 2012.

Îl puteţi găsi pe Ionuţ şi pe Facebook

MAI MULTE FOTOGRAFII REALIZATE DE IONUŢ HRENCIUC, ÎN GALERIA DE MAI JOS

Citiţi şi:

„Fotografia mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti”. Fata de 17 ani care ne face mândri că suntem români

 

 

 

×
Subiecte în articol: fotografie fotograf
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close