Antena 3 CNN Life Oameni „Fotografia mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti”

„Fotografia mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti”

„Fotografia mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti”
Sursa foto: Foto: www.feliciasimionphotography.com/ ineedchemicalx.deviantart.com
de Dana Sinpetru    |    06 Feb 2012   •   13:04
Atunci când eşti suficient de inspirat încât să-ţi alegi o meserie care să-ţi placă, nu vei fi nevoit să lucrezi nici măcar o zi în viaţa ta. Aceste cuvinte par să se plieze de minune pe viaţa tinerei fotografe Felicia Simion.

Liceana de 17 ani pasionată de arta fotografică se află pe lista scurtă a celor mai buni fotografi din lume, fiind nominalizată la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie 2012.

Felicia a stat de vorbă cu www.antena3.ro.

Povesteşte-ne câte ceva despre tine. Cum ai păşit în lumea fotografiei?

Pasiunea mea pentru artă a fost acolo dintotdeauna. Oscilam între muzică, dans, desen, pentru ca toate drumurile să ducă la fotografie. Mi-a zâmbit la 13 ani, când am primit cel dintâi aparat foto, un Canon 400D. Nu ştiu exact cum s-a ivit iubirea asta nebună pentru lumină, dar ştiu că nu mă mai puteam desprinde de micul declanşator.

Care consideri ca sunt cele mai mari reuşite ale tale de până acum?


Reuşite sunt toate întâmplările care m-au făcut să zâmbesc la culme. Sunt un om al micilor lucruri – mă bucur pentru fiecare cuvânt la adresa fotografiilor mele; orice comentariu mă surprinde, fie el din partea unui prieten, ori venit tocmai din Singapore. Rămâne cea mai mare reuşită aceea că am învăţat să observ şi să iubesc juru-mi.

Fotografia cu care Felicia a reuşit să ajungă în finala SWPA 2012


Ce inseamnă pentru tine fotografia? De ce fotografie?

Fotografia e o artă provocatoare – mă provoacă la trăit. Dacă n-ar fi… nu m-aş povesti. De ce fotografie? Nu am nici cea mai vagă idee. Gândindu-mă, însă, că aş fi putut face orice altceva în locul ei, greu îmi e să accept că, vreodată, arta m-ar fi putut lăsa şomeră de ea însăşi.

Care e diferenţa dintre o fotografie reuşită şi una mai putin reuşită? Ce calităţi trebuie sa aibă o fotografie „bună”?

Consider o fotografie reuşită ca fiind cea care îţi induce un sentiment atât de puternic încât ai privi-o în continuu, fără a-ţi dezlipi ochii, ori gândul, de acea bucată de pixeli. Aşadar, cred că diferenţa dintre o fotografie bună şi una mai puţin bună, ca în orice operă artistică, ţine de capacitatea imaginii respective de a stârni o emoţie, de a sălta un suflet, două, trei.

Cât la sută e talent şi cât este tehnică?

Cred în talent, cred şi în tehnică, dar fără cel dintâi, mai greu să numeşti un artist „artist”. Cunoscând o mulţime, ba chiar majoritatea fotografilor pe care-i urmăresc şi apreciez enorm ca fiind „neşcoliţi”, după mine, imaginile bune pot fi surprinse doar având un ochi pentru aceasta şi aflându-te la locul potrivit, eventual în momentul şi mai potrivit.

Cum îţi alegi subiecţii? Ce surse de inspiraţie ai?

Subiecţii sunt, de cele mai multe ori, oameni cunoscuţi şi dragi mie, pe-ale căror portrete vreau să le păstrez pentru totdeauna. Străinii ce îi „ochesc” pe stradă sunt, în principal, persoane expresive, cu gesturi, priviri, atitudini pe cât de simple, pe atât de întortocheate.

Felicia Simion a fost nominalizată la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie 2012, la secţiunea "Portret", în cadrul competiţiei "Youth", nou introdusă anul acesta.

MAI MULTE FOTOGRAFII REALIZATE DE FELICIA SIMION, ÎN GALERIA DE MAI JOS




O puteţi găsi pe Felicia şi pe
Facebook şi deviantart.com.

 

 

×
Subiecte în articol: fotografie
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close