Antena 3 CNN Life Oameni O bucată de istorie. Scrisoarea impresionantă a unui sclav pentru stăpânul lui

O bucată de istorie. Scrisoarea impresionantă a unui sclav pentru stăpânul lui

O bucată de istorie. Scrisoarea impresionantă a unui sclav pentru stăpânul lui
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
15 Iul 2015   •   23:22

În luna august a anului 1865, P.H. Anderson din Big Spring, Tennessee, i-a trimis o scrisoare fostului său sclav Jourdon Anderson. Îi cerea să se întoarcă la ferma sa şi să lucreze din nou pentru el. Jourdon (care, după ce a scăpat de statutul de sclav, se mutase în Ohio şi găsise un loc plătit de muncă) a răspuns epistolei într-un mod spectaculos.

Se pare că scrisoarea a fost dictată de Jourdon Anderson.

Vă prezentăm câteva extrase din impresionantul mesaj:

“Am primit scrisoarea dumneavoastră şi m-am bucurat să aflu că nu l-aţi uitat pe Jourdon, că doriţi să vin să locuiesc din nou cu dumneavoastră şi că îmi promiteţi că veţi avea grijă de mine. (...) Chiar dacă m-aţi împuşcat de patru ori înainte să plec de la dumneavoastră, eu nu vă doresc rău şi mă bucur să aflu că sunteţi bine. Mi-ar face plăcere să mă întorc în vechea casă şi să îi văd pe Miss Mary, Miss Martha, Allen, Esther, Green şi Lee. Transmiteţi-le toată dragostea mea şi spuneţi-le că sper să mă întâlnesc cu ei într-o lume mai bună, chiar dacă nu asta în care trăim acum”.

„M-aş fi întors să vă văd în perioada în care lucram la spitalul din Nashvile, dar unul dintre vecinii dumneavoastră mi-a spus că mă veţi împuşca dacă veţi da ochii cu mine”



„Mă descurc binişor aici. Câştig 25 de dolari pe lună şi îmi dau şi îmbrăcăminte. Am o locuinţă confortabilă pentru mine şi copiii mei. (...) În ceea ce priveşte libertatea mea, pe care spuneţi că mi-o veţi acorda, am obţinut documentele de om liber în 1864. Mandy spune că se teme să se întoarcă la dumneavoastră fără o dovadă că sunteţi pregătit să ne trataţi corect şi cu bunăvoinţă. Am căzut de acord să vă testăm sinceritatea şi vă cerem să ne trimiteţi banii pe care ni-i datoraţi pentru perioada în care am muncit pentru dumneavoastră”

„Eu v-am servit timp de 32 de ani şi Mandy, 20. La un salariu de 25 de dolari pe lună pentru mine şi 20 pentru Mandy, ne datoraţi 11.680 de dolari”.

„Vă mai rog să ne spuneţi dacă fetele noastre, Milly şi Jane, ar fi în siguranţă la dumneavoastră. (...) Aş prefera să stau aici şi să mor de foame, decât să văd cum fetele mele sunt umilite”

„Salutaţi-l pe George Carter şi mulţumiţi-i din partea mea pentru că v-a luat pistolul din mână atunci când aţi tras în mine”

Al dumneavoastră fost servitor,

Jourdon Anderson”

În Statele Unite, sclavia a fost abolită întâi în nordul industrial (lucru care a cauzat Războiul de secesiune), urmând să fie eradicată și în sud până în 1868.





 




×
Subiecte în articol: sclavie scrisoare istorie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close