Antena 3 CNN Life Oameni Omul a cărui invenţie luminează lumea. "A schimbat pentru totdeauna vieţile multor oameni"

Omul a cărui invenţie luminează lumea. "A schimbat pentru totdeauna vieţile multor oameni"

Omul a cărui invenţie luminează lumea. "A schimbat pentru totdeauna vieţile multor oameni"
13 Aug 2013   •   20:15
Invenţia lui Alfredo Moser luminează lumea. La propriu. În 2002, mecanicul brazilian a conceput un mod inedit de a-şi lumina casa pe timpul zilei, fără a utiliza electricitatea, folosind numai câteva sticle de plastic umplute cu apă şi un pic de înălbitor.

În ultimii ani, invenţia sa s-a răspândit pe întregul mapamond. Până la începutul anului viitor, metoda de iluminare va ajunge în peste un milion de gospodării din lume.

Dar cum funcţionează această invenţie? Prin simpla refracţie a luminii soarelui, explică Moser, în timp ce umple cu apă o sticlă goală de plastic.

„Adăugaţi două capace de înălbitor pentru a proteja apa. Cu cât e mai curată, cu atât mai bine”, explică inventatorul.

Moser face apoi o mică gaură în tavan şi împinge sticla prin respectiva gaură.

„Trebuie să fixezi sticla cu răşină de poliester. Chiar dacă plouă, apa nu va intra niciodată în locuinţă, nici măcar o picătură”, explică Moser.



„Un inginer a venit pentru a măsura puterea luminii. Depinde de cât de puternic luminează Soarele, dar niciodată nu e mai mică de 40 sau 60 de waţi” spune inventatorul, citat de BBC News.

Ideea realizării acestui sistem ingenios de iluminare i-a venit lui Moser în timpul penelor de electricitate care au afectat Brazilia în 2002.

„Oamenii pot face economii cu acest tip de lumină, care nu costă niciun ban şi nici nu te electrocutează”, spune inventatorul.

Moser a instalat deja acest sistem în casele vecinilor săi şi în supermarketul din localitate. Deşi câştigă câţiva bani din instalarea sistemului, invenţia nu l-a făcut nici pe departe bogat. Dar l-a făcut să fie foarte mândru de realizarea lui.

„I-am instalat sistemul unui om care, într-o singură lună, a economisit suficient cât să cumpere lucrurile necesare pentru fiul său care urma să vină pe lume. Vă daţi seama?



Punând în practică metoda lui Moser, organizaţia MyShelter a început să realizeze lămpi în iunie 2011. În prezent, membrii organizaţiei oferă instructaj gratuit pentru oamenii care vor să-şi ilumineze astfel locuinţele.

În Filipine, unde aproape un sfert din populaţie trăieşte sub limita sărăciei şi electricitatea este extrem de scumpă, lămpile Moser au fost instalate în peste 140.000 de case.

Lămpile Moser sunt de asemenea extrem de populare în alte 15 state, precum India, Bagladesh, Tanzania, Argentina şi Fiji.

Alfredo Moser a schimbat pentru totdeauna vieţile multor oameni. Indiferent dacă va câştiga vreodată Premiul Nobel sau nu, vrem să ştie că există foarte mulţi oameni pe această lume care îi admiră munca”, a declarat Illac Angelo Diaz, directorul executiv al fundaţiei MyShelter din Filipine.

 

×
Subiecte în articol: inventie
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close