Antena 3 CNN Life Oameni Povestea unui român care a devenit miliardar în Statele Unite și a întâlnit un important președinte american

Povestea unui român care a devenit miliardar în Statele Unite și a întâlnit un important președinte american

Povestea unui român care a devenit miliardar în Statele Unite și a întâlnit un important președinte american
Sursa foto: Sursă: Facebook
16 Apr 2019   •   12:12

Peter Georgescu este un român care a reușit să atingă visul american. El a ajuns în America în 1954 și a început să își construiască o carieră de succes în care a devenit CEO-ul unei firme internaționale de marketing cunoscută, Young & Rubicam.

Peter s-a născut în 1939 în România pe vremea monarhiei, și a fost separat de părinții săi în 1947, din cauza Cortinei de Fier care i-a împiedicat  pe cei doi să se întoarcă în țară dintr-o călătorie de afaceri în New York. Din această cauză, el a trebuit să locuiască cu bunicii săi, iar apoi a fost arestat și trimis într-un lagăr de muncă la numai 10 ani unde a muncit împreună cu fratele său timp de câțiva ani. 

În 1953, părinții care deveniseră cetățeni americani între timp au fost amennțați de Securitate că dacă nu acceptă să fie spioni pentru partid, nu își vor mai vedea niciodată copiii. În loc de a ceda amenințărilor, aceștia au mers cu povestea lor la FBI, iar un membru al biroului de securitate internațională și președintele american de la aceea vreme, Dwight Eisenhower, au preluat cazul. Un an mai târziu, operațiunea a reușit și băieții au ajuns în America, unde au fost aleși să urmeze instituții de învățământ prestigioase precum Princeton și Stanford. 

Pentru Peter, visul american nu a însemnat însă o casă sau o mașină luxoasă. „Nu numai că trăiesc datorită Americii și a poporului american dar și datorită faptului că mereu am fost ajutat.”, a mărturisit omul de afaceri.

Din această cauză, el este profund îngrijorat de mișcările politice anti-imigrare din America sub administrația Trump și de diferența enormă dintre clasa de jos și miliardarii țării. "Aceasta este o țară a imigranților. Energia pe care imigranții o aduc în America este extraordinară. Ei au privit întotdeauna America ca fiind un teren al oportunitățiilor, un  loc pentru a învăța, practica și trăi pe seama valorilor pe care le deținem de atâta vreme. Acum nu mai recunoaștem aceste valori, alegem să spunem doar "America întâi", este de părere Peter.  

Acum Peter luptă pentru drepturile imigranților în Statele Unite și a publicat o carte numită "Capitalists, Arise: End Economic Inequality, Grow the Middle Class, Heal the Nation" în care îndeamnă corporațiile să ia în considerare binele cetățeanului de rând și nu numai al propriului interes.

VIDEO AICI

Sursă: CNN 
 

×
Subiecte în articol: imigranti
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close