Antena 3 CNN Life Oameni Prima femeie din România care a reuşit să înoate timp de 24 de ore

Prima femeie din România care a reuşit să înoate timp de 24 de ore

Prima femeie din România care a reuşit să înoate timp de 24 de ore
Sursa foto: Foto: Facebook
16 Feb 2017   •   14:13

O tânără în vârstă de 24 de ani este prima femeie din România care a reuşit să înoate timp de 24 de ore, în cadrul unui concurs care a avut loc recent în Ungaria, scrie Agerpres.

Demeny Helga a participat la un concurs numit 'Sărbătoarea Înotului', care a avut loc la Kecskemet, unde a parcurs, în decursul unei zile, 52 de km, adică peste 1.000 de ture de bazin olimpic.

Tânăra este din Târgu Mureş şi în prezent studiază la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV din Cluj-Napoca şi lucrează ca instructor de înot. Ea practică acest sport de la vârsta de patru ani şi a făcut parte, pentru trei ani, din lotul naţional de înot al României.

Helga a povestit presei că a participat la proba individuală, fiind singura femeie dintre cei nouă concurenţi. Scopul concursului este de popularizare a înotului ca formă de mişcare pentru toate vârstele.

'Aceasta a fost şi motivaţia mea de participare la competiţia din Ungaria, de popularizare a acestui sport, şi am vrut să ofer şi un exemplu celor care vor să practice înotul, să îi încurajez să înoate la orice vârstă. Am început concursul sâmbătă, la ora 11,00 şi l-am încheiat duminică la ora 11,00 după 24 de ore, perioadă în care am avut dreptul la o pauză de 15 minute la fiecare 3 ore. În total, am înotat aproape 52 de kilometri, ceea ce înseamnă peste 1.000 de ture de bazin olimpic cu o lungime de 50 de m', a declarat Helga Demeny.

Ea a povestit că a fost extrem de dificil, solicitant, dar a reuşit să treacă cu bine peste această încercare datorită motivaţiei sale şi a iubirii pentru înot.

'A fost o experienţă care merită trăită, pentru că îţi transmite o altă atitudine faţă de problemele din viaţă, este mai mult un efort mental decât fizic', a mai spus Demeny.

Ea a mărturisit că un prim prag psihologic a survenit la zece ore de la începerea probei, iar al doilea la 18 ore, acestea fiind momentele în care a crezut că nu va ajunge la final. Tânăra a mărturisit, de asemenea, că abia după vreo 12 ore a început să simtă oboseala, însă pe vreme ce orele şi kilometri se acumulează, 'începi să simţi fiecare bătaie de picior'.

'Eu petrec zilnic câte 6 ore pe zi în apă, nu a fost o provocare să stau în apă, a fost o provocare să stau 24 de ore făcând un singur lucru', a spus Helga, care a subliniat că ultima oră petrecută în bazin a fost una uşoară, însă odată ieşită din apă singura sa dorinţă era aceea de a se duce la culcare.

Tânăra a avut permisiunea ca în scurtele pauze să mănânce şi a consumat fructe şi batoane energizante, cafea şi apă.

 Cel care a îndrumat-o pe înotătoare în acest concurs a fost fratele ei mai mic, Demeny Attila, care a participat şi el la această probă de înot continuu pentru 24 de ore, în urmă cu un an.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inot romanca
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close