Antena 3 CNN Life Oameni Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 60 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor

Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 60 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor

Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 60 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    27 Sep 2012   •   12:04

Singurul român care a reuşit să facă un zbor în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, a povestit joi, la împlinirea vârstei de 60 de ani, că aproape nu a simţit trecerea anilor.

"Pentru că au venit o serie întreagă de vârste care se numesc importante, aş spune chiar în ultimele două decenii, şi cu atâtea probleme, treburi, activităţi interne şi internaţionale, aproape că n-am simţit trecerea anilor. Pur şi simplu constat că vârstele vin şi trec", a spus cosmonautul, informează Agerpres.

Prunariu spune că îşi onorează obligaţiile pe plan internaţional, care sunt legate şi de poziţia sa internă, ca preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române, dar şi ca reprezentant al României în Comitetul de relaţii internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene, organism în care ţara noastră este, de la începutul acestui an, membru cu drepturi depline.



În acelaşi timp, cosmonautul român îşi desfăşoară activitatea într-un grup de experţi guvernamentali, organizat pentru a elabora un studiu împreună cu 14 specialişti din alte state privind măsurile de transparenţă şi creştere a încrederii între ţări în domeniul activităţii spaţiale.

Dumitru Prunariu este implicat direct şi în activitatea Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, al cărei preşedinte este.

Soţul, părintele şi bunicul Dumitru Prunariu este un om fericit



La aniversarea din acest an, Dumitru Prunariu o are alături pe soţia sa, Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate, actualmente diplomat la Ministerul Afacerilor Externe, din 2007 ambasadorul României în Armenia.

"Ea şi-a prelungit puţin concediul pentru a fi alături de mine la această frumoasă aniversare", a mai spus Prunariu.

Soţul, părintele şi bunicul Dumitru Prunariu este un om fericit. "Nepoţica cea mare a trecut deja spre nouă ani, este în clasa a treia, fratele ei are cinci ani împliniţi, va merge şi el la şcoală în anul pregătitor, iar nepoţica cea mică a împlinit trei ani", a spus Prunariu.

Prunariu: Mi-aş dori foarte mult ca nepoţii mei să ajungă în Cosmos



Prunariu îşi aminteşte că, la momentul zborului, nu se gândea că va deveni o persoană publică, iar cele mai mari emoţii nu le-a avut atunci când se pregătea să ajungă în spaţiu, ci "jos, pe Pământ, după ce m-am întors din Cosmos, atunci când i-am revăzut pe cei dragi".

"Mi-aş dori să mai zbor o dată, dar sunt convins că nu voi mai avea posibilitatea să mai fac încă un zbor. În schimb, mi-aş dori foarte mult ca unul dintre nepoţii mei să ajungă în Cosmos".


Cine este Dumitru Prunariu


Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv la aerocluburile din Bucureşti şi Braşov.

În 1985, a obţinut doctoratul în domeniul zborului spaţial şi, ulterior, a beneficiat de o bursă la Institutul Internaţional de Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991), fiind primul român care a urmat cursurile institutului.

În perioada 1978 - 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip "Soiuz" şi laboratoare speciale de tip "Saliut", la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.

Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.17 (ora Bucureştiului), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava "Soiuz 40". Echipajul a revenit pe Pământ pe 22 mai 1981, zborul durând aproape opt zile, timp în care s-au derulat 22 de experimente ştiinţifice.

"Se modifică percepţia deplasării, sus şi jos nu există şi-ţi creează o stare de senzaţii false. Zborul cosmic m-a lansat pe cu totul alte coordonate profesionale, pe care a trebuit să le umplu de substanţă în anii care au urmat. Un zbor cosmic reprezintă o experienţă deosebită din punct de vedere uman şi biologic pentru orice fiinţă", aşa a descris Dumitru Prunariu priveliştea din spaţiu, potrivit RRA.

În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns în spaţiu.

Totodată, România devenit a 11-a ţară din lume care a trimis un om în Cosmos.

În anul 2000, Prunariu a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul naţional "Steaua României" în rang de Mare Ofiţer, iar un an mai târziu, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, i-a conferit Emblema ''Onoarea Armatei României'', în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.





×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close