Antena 3 Life Oameni Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 64 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor

Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 64 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor

27 Sep 2016   •   14:44
Singurul român care a ajuns la stele împlineşte 64 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor
Sursa foto: Foto: Intact Images

Singurul român care a reuşit să facă un zbor în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, a împlinit 64 de ani.

În urmă cu ceva timp, Prunariu spunea că nu simte trecerea anilor. "Pentru că au venit o serie întreagă de vârste care se numesc importante, aş spune chiar în ultimele două decenii, şi cu atâtea probleme, treburi, activităţi interne şi internaţionale, aproape că n-am simţit trecerea anilor. Pur şi simplu constat că vârstele vin şi trec", a spus cosmonautul, informează Agerpres.

Prunariu: Mi-aş dori foarte mult ca nepoţii mei să ajungă în CosmosPrunariu îşi aminteşte că, la momentul zborului, nu se gândea că va deveni o persoană publică, iar cele mai mari emoţii nu le-a avut atunci când se pregătea să ajungă în spaţiu, ci "jos, pe Pământ, după ce m-am întors din Cosmos, atunci când i-am revăzut pe cei dragi".

"Mi-aş dori să mai zbor o dată, dar sunt convins că nu voi mai avea posibilitatea să mai fac încă un zbor. În schimb, mi-aş dori foarte mult ca unul dintre nepoţii mei să ajungă în Cosmos".
 


Este greu să ajungi în spaţiu ca ţară, nu ca persoană fizicăPrimul român a ajuns la stele spune că este foarte greu să ajungi în spaţiul cosmic ca stat, nu ca persoană fizică. 

"Dacă oameni pot fi găsiţi şi specializaţi, ţara trebuie să fie într-un anumit context economic, politic şi ştiinţific, deci stăm la coadă alături de europeni", susţine Prunariu.

 

 


A înconjurat Pământul de 125 de ori, în cele opt zile cât a stat în spaţiu

Vezi, mai jos, imagini de excepţie cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic

 

 

 

 


Cine este Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv la aerocluburile din Bucureşti şi Braşov.

În 1985, a obţinut doctoratul în domeniul zborului spaţial şi, ulterior, a beneficiat de o bursă la Institutul Internaţional de Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991), fiind primul român care a urmat cursurile institutului.

În perioada 1978 - 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip "Soiuz" şi laboratoare speciale de tip "Saliut", la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.


Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.17 (ora Bucureştiului), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava "Soiuz 40". Echipajul a revenit pe Pământ pe 22 mai 1981, zborul durând aproape opt zile, timp în care s-au derulat 22 de experimente ştiinţifice.

"Se modifică percepţia deplasării, sus şi jos nu există şi-ţi creează o stare de senzaţii false. Zborul cosmic m-a lansat pe cu totul alte coordonate profesionale, pe care a trebuit să le umplu de substanţă în anii care au urmat. Un zbor cosmic reprezintă o experienţă deosebită din punct de vedere uman şi biologic pentru orice fiinţă", aşa a descris Dumitru Prunariu priveliştea din spaţiu, potrivit RRA.

În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns în spaţiu.

Totodată, România devenit a 11-a ţară din lume care a trimis un om în Cosmos.

În anul 2000, Prunariu a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul naţional "Steaua României" în rang de Mare Ofiţer, iar un an mai târziu, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, i-a conferit Emblema ''Onoarea Armatei României'', în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.

 

 

×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu
Parteneri
x close