Antena 3 CNN Life Oameni „Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos". Jose Mujica, cel mai "sărac" preşedinte din lume

„Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos". Jose Mujica, cel mai "sărac" preşedinte din lume

„Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos". Jose Mujica, cel mai "sărac" preşedinte din lume
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
17 Iun 2014   •   23:24

Stilul de viaţă al politicienilor este, în cele mai multe cazuri, mult mai ridicat decât cel al electoratului. Nu şi în Uruguay însă, unde preşedintele ţării locuieşte într-o fermă dărăpănată şi îşi donează cea mai mare parte din salariu.

Îşi agaţă rufele în afara casei. Apa pe care o bea provine de la o fântână din curte. Singurul lucru care ţi-ar putea sugera că este o persoană importantă este faptul că locuinţa sa sărăcăcioasă este păzită de doi ofiţeri de poliţie.

Preşedintele Jose Mujica nu a dorit să locuiască în casa luxoasă care, în mod normal, este pusă la dispoziţia liderilor statului, preferând să stea în ferma soţiei lui, pe o stradă fără asfalt, la periferia capitalei Montevideo.

Acest stil de viaţă auster împreună cu faptul că donează 90% din salariul său de preşedinte, în valoare de 12.000 dolari, l-au etichetat ca fiind cel mai sărac preşedinte din lume.

"Aşa am trăit toată viaţa mea. Pot să trăiesc foarte bine cu ce am”, spune preşedintele.



În 2010, declaraţia sa de avere conţinea numai un Volkswagen Beetle din 1987 în valoare de 1.800 de dolari. Anul acesta, şi-a adăugat în declaraţie şi jumătate din bunurile soţiei – pământ, o casă şi un tractor care valorează împreună 215.000 de dolari.

Ales în 2009, Mujica a făcut parte în anii `60 si `70 din guerilla uruguayană Tupamatos, un grup armat de stânga inspirat de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare, fiind eliberat în 1985, când Uruguayul s-a întors la democratie.

Anii petrecuţi în închisoare l-au făcut să aibă o altă perspectivă asupra vieţii.

Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos şi care vor tot timpul mai multe lucruri ”, spune preşedintele.



„Este o chestiune de libertate. Dacă nu ţii la lucrurile materiale, nici nu trebuie să munceşti ca un sclav şi, prin urmare, ai mai mult timp pentru tine”, continuă Mujica.

„Probabil par un bătrân excentric, dar este o simplă alegere pe care am făcut-o” explică liderul uruguayan, citat de BBC News.

Preşedintele a susţinut un discurs în aceeaşi notă şi în cadrul summitului Rio+20 care a avut loc în luna iunie. „Tot vorbim de dezvoltare sustenabilă şi despre cum să scoatem masele din sărăcie. Dar ce este în mintea noastră? Vrem să urmăm modelul de dezvoltare şi consum din statele bogate? Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla cu această planetă dacă toţi indienii, de exemplu, ar avea acelaşi număr de maşini în gospodării ca germanii? Cu cât oxigen am rămâne?

"Are oare planeta resurse suficiente astfel încât şapte sau opt miliarde de oameni să poate consuma şi irosi la fel de mult cum se întâmplă în statele bogate? Acest nivel ridicat de consum ne afectează planeta”.



Mujica îi acuză pe liderii mondiali că au „o obsesie pentru a obţine creştere prin consum cât mai ridicat, de parcă contrariul ar însemna sfârşitul lumii”.

Oricât de populare ar fi aceste idei promovate de preşedintele uruguayan, Mujica are oponenţii săi care îl acuză de starea economică proastă a ţării pe care o conduce.

Popularitatea lui Mujica a scăzut cu 50% în ultimii 3 ani şi din cauza faptului că nu s-a opus legii care legalizează avortul pentru sarcinile de până la 12 săptămâni. În plus, preşedintele susţine legalizarea cannabisului, lucru care nu este văzut cu ochi buni de populaţie.

Oricum, Mujica nu-şi face prea multe probleme din cauza popularităţii sale în scădere. Următoarele alegeri în Uruguay vor avea loc în 2014. În plus, la 77 de ani, este foarte posibil ca Mujica să se retragă din politică în momentul în care îi va înceta mandatul.


 


 


 

×
Subiecte în articol: Uruguay
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close