Antena 3 CNN Life Oameni Un bosniac a mers PE JOS până la Mecca, aproape 6000 de km

Un bosniac a mers PE JOS până la Mecca, aproape 6000 de km

Un bosniac a mers PE JOS până la Mecca, aproape 6000 de km
30 Oct 2012   •   13:21

Senad Hadzic, este un musulman de 47 de ani din Bosnia, care a reuşit să parcurgă PE JOS o distanţă de 5700 de kilometri, adică drumul din oraşul său natal,  până în oraşul saudit, Mecca.

Pelerinajul la Mecca, oraşul sfânt pentru religia islamică, este obligatoriu, cel puţin o dată-n viaţă, pentru orice musulman. În fiecare an, milioane de credincioşi ajung aici, la locul de naştere al Profetului Mohamed.

Bosniacul a plecat din oraşul său, Banovici, din nordul Bosniei, în decembrie 2011 şi a mers 314 zile prin Serbia, Bulgaria, Turcia, Siria şi Iordania, pentru a ajunge la oraşul sfânt musulman, din sud-vestul Arabiei Saudite.
Hadzic a înfruntat temperaturi extreme, de la -35 de grade Celsius, în Bulgaria, la 44 de grade în Iordania, a trecut prin zone măcinate de război şi, în ciuda tuturor obstacolelor, a reuşit să meargă 20-30 de Km zilnic, pentru a ajunge la Mecca, după o călătorie incredibilă de 5700 de kilometri.

"Când am plecat, mulţi se temeau pentru viaţa mea. Cum voi reuşi eu, un musulman, să trec prin două ţări creştine, cum sunt Serbia şi Bulgaria. Oamenii de aici s-au dovedit foarte prietenoşi şi m-au ajutat cu tot ce au putut. În Istanbul am stat 20 de zile pentru a obţine permisiunea să traversez pietonal Bosforul, pe podul care era destinat exclusiv autovehiculelor. Am trecut şi de asta, iar în aprilie am traversat Siria, 500 de kilometri în 11 zile. Am trecut prin Alep şi Damasc, nu mi-a fost frică de tancuri sau de gloanţe. Cum să mă tem când Dumnezeu a fost mereu lângă mine?", a povestit bosniacul pentru AFP.

Pe parcursul călătoriei sale, Hadzic a avut doar un rucsac de 20 de kilograme în spate şi foarte puţini bani. El a făcut apel la ajutorul oamenilor pe care i-a întâlnit şi care l-au sprijinit cu mici sume de bani sau mărunţişuri necesare supravieţuirii.
"În timp ce traversam deşertul, la o temperatură de 46 de grade Celsius, o patrulă de poliţie s-a oprit şi mi-a dat doi litri de apă. Credeţi-mă, în deşert, orice picătură de apă este binevenită", a mai spus pelegrinul.

 

×
Subiecte în articol: Bosnia Mecca musulman
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close