Antena 3 CNN Life Piese auto care se strică iarna și cum să previi acest lucru

Piese auto care se strică iarna și cum să previi acest lucru

Știai că, în sezonul rece, mașina ta este supusă unor factori care îi pot testa limitele? Condițiile meteo extreme și felul în care conduci pot duce la uzura și la defectarea unor piese.

Piese auto care se strică iarna și cum să previi acest lucru
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2024   •   11:46

De aceea, este important să știi care sunt cele mai sensibile piese auto la schimbările de temperatură, dar și cele care vor avea cel mai mult de suferit, din cauza modului de a conduce în condiții extreme, pentru a preveni defectarea lor și a proteja mașina.

Bateria mașinii

Știai că una dintre cele mai frecvente probleme în anotimpul rece este bateria descărcată? Temperaturile scăzute afectează capacitatea bateriei de a furniza energie, iar pornirea mașinii poate deveni dificilă sau chiar imposibilă, în unele cazuri.

Din fericire, poți preveni această problemă. Cum? Verifică bateria, starea ei per total și mai ales vechimea. Dacă are mai mult de trei sau patru ani (în funcție de model), înlocuiește-o, pentru a nu avea surprize neplăcute. În cazul în care ai nevoie de o baterie nouă, comand-o online. Poți găsi piese auto de pe Autovit, la prețuri bune. O baterie veche poate provoca numeroase neplăceri, nu doar faptul că mașina nu va mai porni.

Anvelopele și sistemul de frânare

Bineînțeles, anvelopele sunt extrem de solicitate, pe timpul iernii. Frigul, zăpada, materialele antiderapante și stilul de a conduce pot provoca uzura prematură a anvelopelor și, prin urmare, poate crește riscul de alunecare și de accidente. Cum previi aceste neplăceri? Asigurându-te că anvelopele de iarnă sunt în stare excelentă și verificându-le adâncimea profilului.

Cum verifici adâncimea profilului? Poți folosi un instrument special sau te poți ajuta de marcajele de pe anvelopă. De asemenea, poți căuta pe internet diverse trucuri, inclusiv cel în care se folosește o monedă, pentru a vedea dacă anvelopele sunt în stare bună sau dacă trebuie să le schimbi.  

Starea anvelopelor este în strânsă legătură cu sistemul de frânare, care, la rândul său, poate suferi din cauza condițiilor nu tocmai bune, din timpul sezonului rece. Spre exemplu, lichidul de frână poate îngheța, afectând performanța frânelor.

Este important să verifici nivelul și calitatea lichidului de frână și să remediezi orice scurgeri sau defecțiuni identificate. De asemenea, starea plăcuțelor de frână este importantă. Verifică uzura lor și, dacă este nevoie, schimbă-le.

Sistemul de încălzire

Știai că și sistemul de încălzire poate avea de suferit, în sezonul rece? Mai exact, ventilatorul, rezistența și alte piese sensibile se pot defecta, din cauza expunerii la temperaturi scăzute sau la umezeală excesivă. Înainte de sezonul rece, ideal este să duci mașina în service, pentru verificarea sistemului de încălzire și remedierea oricărei defecțiuni.

De asemenea, foarte important este să utilizezi sistemul de încălzire în sezonul rece. De ce? În primul rând, pentru confortul tău, iar apoi, pentru binele general al mașinii. Când folosești acest sistem, vei ajuta la prevenirea înghețului anumitor componente, mai ales dacă folosești mașina zilnic.

Sistemul de transmisie

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și sistemul de transmisie. Acesta poate fi afectat în sezonul rece, din cauza temperaturilor și a stilului de condus. Cum poți preveni problemele? Efectuează schimbul de ulei fix înainte de sezonul rece, dacă este posibil. Astfel, uleiul proaspăt îți va proteja motorul și mai ales sistemul de transmisie.

În cazul mașinilor cu transmisie manuală, ambreiajul poate avea de suferit. De aceea, se recomandă verificarea acestuia înaintea sezonului rece și înlocuirea lui la un anumit număr de kilometri, în funcție de recomandările producătorului, pentru a evita defectarea altor componente.  

Așadar, în sezonul rece, mașina ta are nevoie de extra-atenție. Asigură-te că protejezi piesele sensibile la frig și nu vei avea surprize neplăcute și nici costuri mari de reparație. Este important să previi anumite defecțiuni, întrucât orice piesă stricată poate defecta și alte componente.

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close