Antena 3 CNN Life Cum şi când scoatem plantele afară din casă primăvara. Primul semn care indică mutarea lor în exterior

Cum şi când scoatem plantele afară din casă primăvara. Primul semn care indică mutarea lor în exterior

Încă din prima zi călduroasă de primăvară avem tendinţa să ne scoatem plantele afară din casă. Şi nu e un lucru rău, numai că trebuie să fim atenţi la câteva aspecte destul de importante.

Cum şi când scoatem plantele afară din casă primăvara. Primul semn care indică mutarea lor în exterior
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2022   •   11:23
Plantele nu au fost niciodată menite să trăiască în interior, întrucât acestea au nevoie de lumină şi aer pentru a trăi, condiţii regăsite în general în aer liber. 
Aerul curat şi lumina soarelui vor stimula creşterea rădăcinilor şi a tulpinilor, acestea devenind mai puternice, mai sănătoase şi mai puţin susceptibile de a fi atacate de dăunători.

Cum şi când scoatem plantele afară din casă primăvara

Primăvara este momentul potrivit pentru a scpate plantele afară din casă. Când temperaturile exterioare au început să depăşească valoare de 0°C este momentul să reîncepeţi să pregătiţi plantele pentru mutarea lor în exterior. 

După depozitarea pe durata iernii, în interior, la temperaturi constante de peste 10°C, plantele au nevoie de ajutor ca să poata să facă faţă temperaturilor variate din exterior.

Plantele au nevoie să se adapteze treptat la condiţiile de vând şi soare. În caz contrar, creşterea poate fi încetinită, iar frunzele şi lăstarii pot suferi arsuri. 

Pregătirea plantelor înainte de a le scoate afară din casă primăvara. Sfaturi practice 

Înainte de a scoate plantele afară din casă primăvara, trebuie să fim atenţi la câteva aspecte foarte importante. În primul rând, este necesar să scoateţi plantele din ghivechi şi să îndepărtaţi o treime din solul vechi. 

Nu rupeţi rădăcinile cu mâinile, ci folosiţi o foarfecă pe care să o dezinfectaţi înainte de acest proces. Ramurile trebuie reduse astfel încât să corespundă dimensiunii noilor rădăcini. 

După ce aţi urmat aceşti paşi, plantele pot fi scoase afară din casă, fie pe balcon. În cazul în care, pe perioada nopţii, temperaturile sunt sub 0°C, trebuie să le aduceţi înapoi în casă.

Prin expunerea treptată afară, plantele nu vor suferi un soc. Avantajul plantelor scoase în exterior devreme este acela ca vor înflori mai repede decât celelalte.

Care este data optimă pentru a scoaterea plantelor afară din casă primăvara

Transferul poate fi realizat începând cu data de 15 mai. Plantele trebuie să fie plasate treptat în noul mediu, astfel încât să nu sufere din cauza diferenţelor meteorologice.

La început, planta ar trebui să stea în loc semiumbros. Apoi, treptat, puteţi să o expuneţi din ce în ce mai mult timp la soare.

După expunerea treptată în exterior, când planta a luat contact cu noile condiţii atmosferice se poate alege un loc fix în care să stea. Transferul din interior, în exterior se realizează total, de obicei, în jurul datei de 15 Mai, atunci când nu mai există niciun risc de îngheţ peste noapte.

×
Subiecte în articol: plante
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close