Antena 3 CNN Life Povestea lui Moş Nicolae | Cum a luat naştere legenda nuieluşei, "cadoul" pe care Sfântul Nicolae îl lasă în ghetuţe copiilor neascultători

Povestea lui Moş Nicolae | Cum a luat naştere legenda nuieluşei, "cadoul" pe care Sfântul Nicolae îl lasă în ghetuţe copiilor neascultători

Există mai multe legende și povești despre minunile și faptele bune pe care Sfântul Nicolae le-a înfăptuit. Legenda ramurei de măr a început chiar de la o faptă pe care Moş Nicolae a făcut-o în timpul vieții.

Povestea lui Moş Nicolae | Cum a luat naştere legenda nuieluşei, "cadoul" pe care Sfântul Nicolae îl lasă în ghetuţe copiilor neascultători
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2022   •   08:00

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. 

Există mai multe legende și povești despre minunile și faptele bune pe care Sfântul Nicolae le-a făcut în timpul vieții sale.

Povestea lui Moş Nicolae este plină de fapte de milostenie şi minuni pe care sfântul ocrotitor al copiiilor şi femeilor care îşi doresc copii, le-a făcut în timpul vieţii sale.

De sărbătoarea cu cruce roşie Sfântul Nicolae peste 750.000 de români îşi serbează onomastica.

Povestea lui Moş Nicolae. Cine a fost Sfântul Nicolae

Iată povestea lui Moş Nicolae: Acesta a-a născut în Patara, Turcia, într-o familie bogată și credincioasă, iar încă de mic a manifestat un profund simț al datoriei față de ceilalți.

A fost un apropiat al episcopului Sion din Myra, care l-a crescut și l-a influențat spiritual. După moartea acestuia, a devenit episcop al orașului Myra, unde a slujit cu dragoste și devotament.

A fost un mare ajutor al celor săraci și nevoiași, făcând multe fapte bune pentru ei, cum ar fi dăruirea de bani și bunuri materiale. De asemenea, s-a implicat în cazuri de injustiție și a făcut tot posibilul pentru a ajuta oamenii nevinovați care erau persecutați sau înșelați.

A înființat mai multe mănăstiri și a sprijinit activitatea monahală, ajutând la răspândirea credinței creștine în zonă.

A fost un mare protector al marinarilor, ajutându-i să se ferească de pericolele mării și intervenind în numeroase ocazii pentru a-i salva de la naufragiu sau alte primejdii.

A fost unul dintre cei mai venerați sfinți în timpul vieții sale și după moarte, iar povestirile despre minunile sale au fost răspândite în întreaga lume creștină.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările Sfântului Nicolae, care a fost unul dintre cei mai buni și mai iubitori sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

CITEŞTE ŞI: Mesaje de Sfântul Nicolae. Cele mai frumoase urări și felicitări pe care le poți trimite de Moş Nicolae

Legende despre Moş Nicolae

Una dintre cele mai populare legende despre Sfântul Nicolae spune că acesta a ajutat trei fete să se căsătorească, oferindu-le daruri de aur care le-au permis să plătească zestrea necesară. Se spune că acestea ar fi fost aruncate în fereastra fetelor, de unde au fost recuperate și apoi folosite pentru a-și plăti datoriile.

O altă legendă spune că Sfântul Nicolae a salvat o întreagă comunitate de la foamete, oferindu-le grâne și alte provizii necesare pentru a trece peste perioada grea. Se spune că acestea au fost aduse în oraș pe un vas fără echipaj, ceea ce a întărit credința oamenilor în puterea și protecția lui Sfântul Nicolae.

În timpul vieții sale, Sfântul Nicolae a ntervenit în numeroase ocazii pentru a salva oameni de la naufragiu sau alte pericole ale mării. Se spune că acesta avea puterea de a controla vântul și valurile, ajutând marinarii să navigheze în siguranță.

Există și povești despre minuni care s-au întâmplat după moartea lui Sfântul Nicolae. Una dintre ele spune că o fetiță a fost resuscitată după ce a fost găsită moartă, datorită intercesiunii lui Sfântul Nicolae.

Acestea sunt doar câteva dintre legendele și poveștile care au fost asociate cu Sfântul Nicolae în timpul vieții sale și după moarte. Aceste istorisiri au fost transmise din generație în generație și au contribuit la răspândirea credinței în puterea și protecția lui Sfântul Nicolae.

Cum a luat naştere legenda nuieluşei

Nuieluşa sau varga lui Moş Nicolae este o tradiţie străveghe, care încă îşi păstrează farmecul.

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae a devenit celebră în toată lumea. Legenda ei a plecat, însă, tot de la o faptă făcută de Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.

Cu toate acestea, nuielușa lui Moș Nicolae are și o parte bună. Dacă este pusă în apă și înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare.

Povestea străveche spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuia, aducându-le noaptea o pungă de galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau.

Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți. Nici rugămintele și nici plânsetele celor trei fete nu l-au înduplecat pe bătrânul cel cu inimă rea. Sfântul Nicolae a auzit despre această nenorocire care se petrecea în orașul sau și noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari.

Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea de la Sfântul Nicolae.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close