Antena 3 CNN Life Cine a fost prima soţie a lui Mihai Şora. Mariana a murit în 2011 | Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani

Cine a fost prima soţie a lui Mihai Şora. Mariana a murit în 2011 | Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani

Mariana Șora, născută Marianne Klein, a fost prima soţie a regretatului filosof Mihai Şora. Mariana s-a stins din viaţă în 2011.

Cine a fost prima soţie a lui Mihai Şora. Mariana a murit în 2011 | Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani
Sursa foto: Facebook/ Mihai Sora
de Alexandra Cojoianu    |    27 Feb 2023   •   15:20

Mariana Șora, născută Marianne Klein, a venit pe lume pe 26 mai 1917, la Budapesta.

Părinții săi erau originari din Timișoara și se refugiaseră la Budapesta în timpul războiului.

În 1919, familia Klein a revenit la Timișoara, iar Marianne a început să învețe limba română.

Școala primară a făcut-o în limba germană, la Insitutul catolic ”Notre Dame” din Timișoara și ulterior a mers la Liceul ”Carmen Sylva”.

Citeşte şi: Soția lui era "Aziul" lui Mihai Șora. O iubire dincolo de timp: Filosoful s-a recăsătorit la 98 de ani | Poeta este cu 56 de ani mai tânără

Pentru studiile universitare, Mariana a venit la București. A urmat cursurile Universității din București și a obținut două licențe, în filosofie și filologie.

În anul 1939, Mariana s-a căsătorit cu filosoful și eseistul Mihai Șora, cu care a avut trei copii: Andrei, Sanda și Tom Șora.

La scurt timp după nuntă, Mariana și Mihai Șora au plecat în Franța, ca bursieri ai statului francez.

La Universitatea Sorbona, prima soție a lui Mihai Șora a obținut o diplomă în limba și literatura franceză, după care a urmat studiile de anglistică la Universitatea din Grenoble.

În anul 1945, cei doi s-au întors la Paris și după 1948, au revenit în România. Mariana Șora a lucrat ca asistentă la Catedra de germană a Facultății de Litere și Filozofie din București, apoi a fost lexicograf. În 1964, aceasta a debutat ca publicist în Gazeta literară.

În 1977, Mariana Șora s-a stabilit în Germania și a început colaborarea cu BBC și ziarul Curentul. Ea s-a stins din viață în 2011, la Munchen.

×
Subiecte în articol: Mihai Sora prima sotie Mariana Șora
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close