Antena 3 CNN Life Puțini români știu asta! De unde vine expresia "a freca menta"

Puțini români știu asta! De unde vine expresia "a freca menta"

Obișnuim deseori să spunem despre noi, atunci când nu avem o anumită sarcină de făcut sau când așteptăm ceva fără a avea un scop anume, că frecăm menta. Dar puțini români știu cum a apărut această expresia și ce legătură ar putea exista între o plantă aromată cu efecte benefice asupra organismului și lipsa de ocupație a unei persoane.

Puțini români știu asta! De unde vine expresia "a freca menta"
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    09 Iul 2020   •   21:10

De fapt, acțiunea de a freca menta chiar era o treabă de gospodărie pe la curțile boierilor de altădată. Când au ajuns în Țara Românească, în epoca fanariotă, boierii greci își puneau slujitorii să frece masa cu mentă proaspătă.

Scopul era să să dea lemnului un miros mai plăcut. Boierilor români le-a plăcut obiceiul și s-au luat după greci. Iar, așa cum probabil bănuiți, ți slujitorilor români le-a plăcut noua sarcină care era de fapt una destul de ușoară.

Atât de tare le-a plăcut că nu mai cărau nici lemne, nici apă, fofilându-se, cum se spune în popor, de la sarcinile mai grele din gospodărie. Când îi căutai, ei aveau o treabă, una și bună: frecau menta. Așa a intrat în vocabularul românilor expresia care este destul de folosită și în zilele noastre.

Ce înseamnă a avea scaun la cap

Și ca să rămânem tot în zona lemnului, frecat cu mentă sau nu, musai să vorbim și despre „a avea scaun la cap”, de asemenea una dintre cele mai vechi și uzitate vorbe din popor. Expresia s-a păstrat neșifonată încă din Evul Mediu, de când „scaun” se referea la scaunul domnesc. Domnitorul, sfetnicii lui, judecătoriile, tribunalul, cei câțiva oameni care, puși pe un scaun anume, reprezentau autoritatea.

În popor, cel mai de vază compliment care ți se putea face era că ai o judecată atât de bună că ai merita și tu scaunul tău, adică ai merita să conduci pe alții. Cum scaunul fizic era deja luat, s-a găsit metafora împăciuitoare „la cap”.

×
Subiecte în articol: mentă
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close