Antena 3 CNN Life Şase posibile cauze pentru defecțiunile mașinii

Şase posibile cauze pentru defecțiunile mașinii

Deși există un risc mai mare ca mașina să se defecteze în lunile de iarnă, adevărul este că probleme dintre cele mai diverse pot apărea tot timpul anului. Iată câteva cauze posibile pentru defactarea mașinii.

Şase posibile cauze pentru defecțiunile mașinii
de Georgiana Adam    |    14 Sep 2023   •   16:04

Deși există un risc mai mare ca mașina să se defecteze în lunile de iarnă, adevărul este că probleme dintre cele mai diverse pot apărea tot timpul anului. Iată câteva cauze posibile pentru defactarea mașinii.

O baterie descărcată sau defectă

Descărcarea bateriei auto este una dintre cauzele frecvente ale defectării mașinii. De asemenea, este posibil să ai o baterie defectă sau descărcată dacă observi că:

  • Motorul pornește greu;
  • Nu pornește când rotești cheia;
  • Afișează lumina roșie de avertizare a bateriei în timpul șofatului.

Conducerea regulată a mașinii este foarte importantă pentru a menține bateria încărcată, iar drumurile foarte scurte oferă rareori suficientă energie. Încărcarea bateriei peste noapte din când în când poate ajuta la prelungirea duratei de viață a acesteia.

Nu uita, însă, că bateria mașinii nu are o viață nelimitată; după aproximativ cinci ani de folosire va trebui, de cele mai multe ori, să o schimbi.

Defectarea planetarelor

De regulă, dacă circuli în mod normal cu mașina, vei avea planetare bune foarte mult timp. Totuși, dacă ai tracțiune față, vei pune o formă suplimentară asupra planetarelor, iar acestea vor ceda la un moment dat.

Cum recunoști defectarea planetarelor? Vei auzi un bocănit sau țăcănit puternic, fier pe fier, în momentul în care accelerezi sau virezi. Odată cu trecerea timpului, zgomotul se va intensifica și va apărea inclusiv când accelerezi pe drum drept.

Dacă observi aceste semne este recomandat să mergi la un service de specialitate. În unele cazuri, poate fi necesară doar înlocuirea capului planetarei, în timp ce, alteori, este nevoie de o nouă planetară.

Defecțiuni ale alternatorului

Alternatorul este implicat în generarea de energie electrică pentru sistemul electric al autoturismului. Fără acesta, mașina nu va putea fi încărcată de către motor. Energia stocată de baterie menține, o perioadă, sistemul electric funcțional, însă dacă alternatorul este defect, bateria se va descărca.

Dacă observi că puterea motorului nu mai este cea obișnuită, de exemplu, farurile sunt mai slabe, ștergătoarele mai lente, iar luminile de pe tabloul de bord pâlpâie, este recomandat să mergi la service sau, în cazuri extreme, să soliciți asistență rutieră.

Anvelope sau roți deteriorate

Pana de cauciuc cauzată de o înțepătură este cea mai frecventă formă de defecțiune de acest fel. O groapă nevăzută sau prezența unor resturi pe carosabil pot deteriora anvelopele sau roțile. În acest caz, este indicat să te oprești și să verifici cât de deteriorate sunt.

Este important de știut că anvelopele care nu sunt bine întreținute au un risc mai mare de deteriorare. Verifică regulat anvelopele și asigură-te că sunt bine umflate. Uită-te și după elemente de uzură. O deteriorare neuniformă poate indica o problemă de aliniere a roților.

Problemă electrică

Sistemul electric al mașinii include mai multe circuite care controlează majoritatea proceselor de la funcționarea farurilor la sistemul audio. Problemele pot apărea de la un banal bec ars, dar și de la un cablu defect, siguranță arsă sau uzură.

Dacă nu este o problemă ușor de observat precum un bec ars, o opțiune care necesită mai mult efort este folosirea unui multimetru. De asemenea, dacă observi alte anomalii, este indicat să mergi la un mecanic profesionist care va realiza o analiză completă a sistemului electric și îți va spune unde este problema și cum poate fi rezolvată.

Alimentarea greșită cu combustibil

Mulți oameni, din neatenție, pun un combustibil incorect. Dacă și tu ai pus motorină în mașina pe benzină este recomandat să iei măsuri cât mai rapid. În cazul în care realizezi la timp eroarea, evită să pornești motorul și înlocuiește combustibilul cu cel potrivit.

Dacă ai pornit motorul și ai parcurs o oarecare distanță, lucrurile se complică. Uneori, este suficient să scoți combustibilul și să cureți sistemul, însă alteori există daune mecanice complicate care vor necesita reparații suplimentare.

Defectarea mașinii este o problemă serioasă, însă, cu cât îți dai seama mai repede, cu atât există șanse mai mari de intervenții minime cu succes.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close