Antena 3 CNN Life Când trebuie să te trimită insomnia urgent la medic? Ar putea semnala ceva mult mai grav

Când trebuie să te trimită insomnia urgent la medic? Ar putea semnala ceva mult mai grav

Cu toții avem nopți dormite prost, însă când ne dăm seama că e, de fapt, o problemă care necesită consultul unui specialist? Neurologul Irina Oane ne ajută să înțelegem mai bine ce este insomnia și ne dă și ponturi pentru un somn liniștit în fiecare noapte.

Când trebuie să te trimită insomnia urgent la medic? Ar putea semnala ceva mult mai grav
de Laura Dinu    |    21 Ian 2021   •   10:40

Somnul este impactat de orice. De felul în care mâncăm, de cum ne mișcăm, dacă am câștigat în greutate, dacă avem o minimă durere la picior care nu ne lasă să adormim, până la probleme neurologice de tipul insomniei familiale fatale, care e o problemă neurologică degenerativă, adică încetul cu încetul creierul se distruge și din acest motiv oamenii nu mai pot adormi. 

Atunci când vorbim despre insomnie, este foarte important să stabilim cu ce tip de insomnie avem de-a face. Există două mari tipuri de insomnie. Cea mai frecventă este cea de adormire, adică pacientul nu poate adormi, sau de menținere, adică pacientul adoarme dar se tot trezește pe timpul nopții. 

Simptomele insomniei se văd inclusiv pe timpul zilei: suntem irascibili, avem tulburare de memorie, avem tulburare de atenție”, spune Irina Popa la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea. 

Când trebuie să mergem urgent la medic

Există probleme, cum ar fi problemele respiratorii din timpul nopții care ar trebui să ne ducă urgent la un specialist, pentru că apneea de somn impactează atât calitatea somnului, cât poate avea și repercursiuni pe perioade lungi de timp, cum ar fi hipertensiune, diabet, probleme de memorie, tulburări cognitive”, mai povestește neurologul. 

Din fericire, există și metode prin care ne putem îmbunătăți calitatea somnului. 

Cel mai frecvent printre tineri sau printre oamenii care au o viață activă este problema insomniei de adormire. De cele mai multe ori nu adormim pentru că lăsăm problemele de zi cu zi să intervină. Ce as putea să recomand din acest punct de vedere este să ne facem o rutină: să ne culcăm la aceeași oră, să ne trezim la aceeași oră, în a doua parte a zilei să nu consumăm substanțe exitante, să facem sport, să ne plimbăm în aer liber și, atât cât se poate, să evităm să ne confruntăm cu problemele de zi cu zi înainte de somn. Să avem o activitate care să ne destindă, să citim o carte, să ascultăm o muzică bună. 

Ideal este să nu mâncăm mese foarte bogate, care să oblige organismul nostru să digere o cantitate mare de mâncare înainte de somn”, a mai spus medicul, la Antena 3. 

Insomnia cronică trebuie tratată de un specialist

Aceasta spune că, dacă insomnia persistă pentru mai mult de 3 luni, devine o problemă cronică și trebuie să ne adresăm unui specialist pentru o diagnosticare și un tratament corect. 

Tratamentul se adaptează în funcție de boală, dacă avem de-a face cu un factor clar, cum ar fi apneea de somn sau problemele de mișcare în timpul somnului. De exemplu, pacienții cu boala Parkinson au diverse mișcări ritmice ale picioarelor și asta generează treziri pe parcursul nopții. Toate aceste lucruri se pot trata.

În insomia de adormire, în cele mai multe cazuri se apelează la medicamente pentru somn, însă aceasta este o rezolvare de scurtă durată. În acest tip de insomnie, cea mai adecvată este terapia cognitiv-comportamentală, mers la psiholog sau la un psihiatru care să ne învețe anumite tehnici prin care să ne relaxăm și să revenim din nou la un somn normal”, a concluzionat medicul neurolog, la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close