Antena 3 CNN Life Sigur nu te așteptai la asta. Acesta este motivul pentru care devii somnoros în mașină

Sigur nu te așteptai la asta. Acesta este motivul pentru care devii somnoros în mașină

Sigur nu te așteptai la asta. Acesta este motivul pentru care devii somnoros în mașină
11 Iul 2018   •   09:18

Majoritatea persoanelor se simt somnoroase în timpul unei călătorii cu maşina, dar nu este mereu din vina oboselii sau lipsei cafeinei. O nouă cercetare sugerează că vibaţiile maşinii îi pot face chiar şi pe cei mai alerţi şoferi somnoroşi.


Cercetătorii sugerează că vibraţiile maşinii pot instala senzaţia de somnolenţă în doar 15 minute. Noua descoperire este importantă atât pentru specialiştii în siguranţa drumurilor, cât şi pentru fabricanţii de vehicule, scriu cercetătorii din cadrul Universităţii RMIT din Australia. 

„Atunci când eşti obosit, vibraţiile subtile ale maşinii îţi pot relaxa întregul corp şi creier”, a declarat Stephen Robinson, unul dintre membrii echipei. „Studiul nostru arată că vibraţiile cu frecvenţe reduse, cele pe care le resimţim atunci când conducem maşini sau camioane induc progresiv somnolenţa, chiar şi în cazul persoanelor odihnite”, a adăugat el. 

Robinson şi colegii săi au legat 15 voluntari unui simulator virtual care vibra la diferite frecvenţe. Voluntarii au fost testaţi de două ori, o dată fără vibraţii şi a doua oară cu vibraţii de 4-7 Hz. Apoi au măsurat variabilitatea ritmului cardiac a participanţior de-a lungul a 60 de minute. Sistemele de monitorizare au arătat că somnolenţa a apărut după 15 minute. În medie, somnolenţa a devenit „semnificativă” după 30 de minute, iar voluntarii au început să devină din ce în ce mai adormiţi până la sfârşitul testelor. 

Specialiştii consideră că undele cerebrale devin sincronizate cu vibraţiile şi intră într-o stare de somnolenţă, scrie descopera.ro.

×
Subiecte în articol: motiv masina persoane calatorie
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close