Antena 3 CNN Life Singurul cuvânt care începe cu ”nt” în limba română! Te-ar fi salvat la jocul ”Fazan”, în copilărie

Singurul cuvânt care începe cu ”nt” în limba română! Te-ar fi salvat la jocul ”Fazan”, în copilărie

Știați că, în limba română, există un cuvânt care începe cu ”nt”? Cu siguranță, dacă ați fi aflat acest lucru în copilărie, ați fi fost câștigător de multe ori la un joc tare iubit de cei mici.

Singurul cuvânt care începe cu ”nt” în limba română! Te-ar fi salvat la jocul ”Fazan”, în copilărie
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    10 Aug 2023   •   06:00

Cu toții ne amintim de jocul ”Fazan”, pe care obișnuiam să îl jucăm mereu în timpul liber și care ieșea uneori cu supărare atunci când eram blocați cu un cuvânt care se termina cu ”nt”. Cel mai adesea, ”restaurant”. Cine s-ar fi gândit, atunci, că ar putea exista vreun cuvânt cu care să putem continua jocul și care să înceapă chiar cu aceste două consoane.

Ei bine, limba română este plină de surprize! Aceasta problemă ar fi putut fi rezolvată cu ușurință dacă am fi știut, încă de atunci, că există un cuvânt care începe chiar cu ”nt”. Nu, nu este o glumă. Este vorba despre ”ntur”, care se referă la trilurile turturelelor. 

”ntur! interj. (reg.) cuvânt care imită trilurile turturicii”, se arată în dexonline.ro

Așadar, dacă până acum nu ați știut acest lucru și v-ați confruntat cu el în copilărie, puteți măcar să ”vă salvați” copilul, ajutându-l să iasă câștigător următoarea dată când va juca Fazan.

Singurul cuvânt, în limba română, care începe și se termină cu litera "x". Este folosit adesea

Deși în limba română nu există foarte multe cuvinte care încep cu litera "x", majoritatea românilor folosesc frecvent un cuvânt care și începe și se termină cu litera "x".

Potrivit Dicționarului Explicativ Român, xerox înseamnă "aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității".

×
Subiecte în articol: cuvant
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close