Antena 3 CNN Life Știinţă A fost sau nu descoperită particula lui Dumnezeu: CERN va face un anunţ astăzi

A fost sau nu descoperită particula lui Dumnezeu: CERN va face un anunţ astăzi

A fost sau nu descoperită particula lui Dumnezeu: CERN va face un anunţ astăzi
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
13 Dec 2011   •   12:59

Reprezentanţii CERN, laboratorul din spatele acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), vor face un anunţ azi despre descoperirea sau nu a bosonului Higgs, cunoscută şi sub numele de „particula lui Dumnezeu”, potrivit Green Report.

Bosonul Higgs este particula elementară formată imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani. Se crede că aceasta a dat masă tuturor celorlalte particule.

„Un seminar va avea loc marti, 13 decembrie, pentru a dezvalui preogresele facute in cautarea bosonului Higge, insa nu va fi facuta o declaratie sigura privind existenta sau non-existenta sa”, se arată în comunicatul de presă al CERN.

 


Ce este Marele Accelerator de Particule

Large Hadron Collider (n.r. - „Mare Accelerator de Particule”; LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), între Munţii Alpi şi Munţii Jura, lângă Geneva. Construcţia a fost finalizată în mai 2008 şi a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o formă de cerc cu circumferinţa de 27 km, situat la 100 m sub pământ. LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume.

Scopul LHC este de a explora validitatea şi limitările Modelului Standard, modelul teoretic de bază din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui să confirme existenţa bosonului Higgs, acoperind elemente lipsă ale Modelului Standard şi explicând felul în care particulele elementare capătă anumite proprietăţi, cum ar fi masa.

 
Citiţi mai multe pe green-report.ro.

×
Subiecte în articol: LHC masa
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close