Antena 3 CNN Life Știinţă A privit moartea în ochi şi a sfidat-o. Cel mai cunoscut om de ştiinţă, aşa cum nu l-ai mai văzut niciodată

A privit moartea în ochi şi a sfidat-o. Cel mai cunoscut om de ştiinţă, aşa cum nu l-ai mai văzut niciodată

A privit moartea în ochi şi a sfidat-o. Cel mai cunoscut om de ştiinţă, aşa cum nu l-ai mai văzut niciodată
Sursa foto: Foto: www.hawking.org.uk
09 Mai 2012   •   11:12
Scaunul cu rotile şi vocea sa electronică sunt acele elemente care îl diferenţiază într-un mod evident pe Stephen Hawking de alte persoane şi care au devenit o marcă a fizicianului.

Fotografia următoare este una extrem de rară şi-l înfăţişează pe omul de ştiinţă stând în picioare, alături de soţia sa. Imaginea a fost surprinsă în 1965, când Hawking avea numai 23 de ani.




Lupta cu boala şi infirmitatea

În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking a observat, pentru prima dată, o slăbiciune a muşchilor. În urma unui examen medical, medicii au costatat o afecțiune cunoscută sub numele de Scleroza Laterală Amiotrofică.

I s-au dat maximum 3 ani de trăit. Hawking nu a cedat însă şi a continuat să lucreze. S-a casătorit în 1965 cu Jane Wilde (divorţând ulterior, în 1990) şi a avut trei copii.

Cercetătorul a paralizat şi a devenit, cu timpul, complet imobilizat. Şi-a pierdut vocea şi a fost constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat care poate fi controlat cu mișcări ale capului şi globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut.

În ciudat infirmităţii sale, Hawking şi-a continuat activitatea didactică şi științifică, iar în 1995 s-a căsătorit din nou cu Elaine Mason.




 

×
Subiecte în articol: Stephen Hawking scaun cu rotile casatorie
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close