Antena 3 CNN Life Știinţă Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit

Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit

Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit
de S.T.    |    02 Aug 2013   •   17:20

Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit, afirmă autorii unui studiu publicat de curând.

Cercetătorii credeau că "Adam cu cromozomul Y" şi "Eva mitocondrială" au trăit în epoci complet diferite. Însă, potrivit unui studiu realizat pe 69 de bărbaţi din zone diferite de pe Glob, "Adam cu cromozomul Y" a păşit pe Pământ în urmă cu 120.000 de ani - 156.000 de ani, mult mai devreme decât credeau oamenii de ştiinţă, informează Daily Mail.

Această datare recentă îl plasează pe Adam mult mai aproape de Eva, care a apărut pe Pământ în urmă cu 99.000 de ani - 148.000 de ani.
   
Oamenii de ştiinţă consideră însă că este foarte puţin probabil ca Adam şi Eva să fi fost "exact contemporani".
   
"Cercetările precedente au indicat faptul că cel mai recent strămoş comun al bărbatului a trăit mult mai recent decât cel mai recent strămoş comun al femeii. Însă studiul nostru a evidenţiat faptul că nu a existat o discrepanţă", a declarat Carlos Bustamante, profesor de genetică la Universitatea Stanford din California.

"Eva mitocondrială" şi "Adam cu cromozomul Y" au contribuit la expansiunea speciei umane, dar numeroase aspecte privind existenţa lor sunt învăluite în mister.
   
Savanţii americani au comparat variaţiile cromozomului Y în rândul voluntarilor din nouă zone geografice distincte şi au reuşit să demonstreze, pentru prima dată în istorie, că perioadele de timp în care Adam şi Eva au apărut se suprapun.
  
"Acum putem să datăm anumite evenimente într-un mod foarte precis. Am găsit o mutaţie unică, care arată că trei linii genetice străvechi s-au unit în urmă cu 48.000 de ani, plus sau minus câteva sute de ani. Acurateţea acestei datări este extraordinară", a spus profesorul Bustamante.

Adam şi Eva nu au fost singurul bărbat, respectiv singura femeie care au trăit în acea epocă, nici singurii oameni ai căror urmaşi trăiesc în zilele noastre.
   
Studiul, publicat în revista Science, exemplifică extraordinara profunzime a diversităţii genetice care există în rândul actualilor locuitori ai Africii.
   

×
Subiecte în articol: oameni de stiinta cercetatori
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close