Antena 3 Life Știinţă Alertă în Oceanul Pacific. Cinci insule celebre au dispărut sub apă!

Alertă în Oceanul Pacific. Cinci insule celebre au dispărut sub apă!

11 Mai 2016   •   16:00
Alertă în Oceanul Pacific. Cinci insule celebre au dispărut sub apă!
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Cercetătorii australieni au anunţat că cinci dintre Insulele Solomon au dispărut din cauza creşterii nivelului mării, scrie descopera.ro.

Potrivit studiului, care a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, schimbările climatice au cauzat scufundarea completă a cinci insule de recif. În acelaşi timp alte şase insule au coastele aproape complet erodate. Pe una dintre aceste şase insule au existat 10 case, care au ajuns şi ele sub apă.

"Cel puţin 11 din Insulele nordice Solomon fie au dispărut total în ultimele decenii, fie se confruntă în prezent cu o eroziune severă. Ultimele evenimente au distrus sate care au existat, cel puţin, din anii 1935", au declarat membrii echipei de cercetare.

Echipa a evaluat cât de mult a crescut nivelului mării în raport cu Insulele Solomon, prin comparaţia imaginilor aeriene şi prin satelit, realizate în 1947 şi în 2014. Ei au analizat şi  rapoarte istorice şi locale.

De-a lungul acestei perioade, echipa a urmărit 33 de insule şi a constatat că zona este afectată de o creştere îngrijorătoare a nivelului mării, care se ridica de aproape trei ori mai repede decât media la nivel mondial.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close