Antena 3 CNN Life Știinţă O aliniere rară de cinci planete are loc în luna iunie | Fenomenul va putea fi urmărit cu ochiul liber

O aliniere rară de cinci planete are loc în luna iunie | Fenomenul va putea fi urmărit cu ochiul liber

În luna iunie, cele cinci planete pe care le putem vedea cu ochiul liber, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn, se vor alinia pe cer.

O aliniere rară de cinci planete are loc în luna iunie | Fenomenul va putea fi urmărit cu ochiul liber
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    02 Iun 2022   •   18:37

Nu numai asta, dar vor apărea în ordinea distanței lor de la Soare, de la stânga la dreapta pe măsură ce scanezi orizontul: asta înseamnă să începem cu Mercur (o medie de 58 de milioane de kilometri de Soare) și se termină cu Saturn (o medie de 1,4 miliarde de kilometri de Soare).

Spectacolul celest care nu trebuie ratat va fi vizibil spre orizontul de est chiar înainte ca Soarele să răsară și să întunece priveliștea. În emisfera nordică, priviți spre est și spre sud; în emisfera sudică, priviți spre est și nord.

În timp ce aranjamentul ar trebui să fie vizibil pe toată durata lunii iunie, rețineți că în dimineața de 3 iunie și 4 iunie, separația dintre Mercur și Saturn va fi cea mai mică: doar 91 de grade.

O altă dată de reținut este 27 iunie. Astfel, separarea va crește la 107 grade, iar Semiluna în descreștere ar trebui să apară între Venus și Marte (ai putea chiar să te gândești la ea ca un substitut pentru Pământ).

Mercur va fi vizibil clar și pe 27 iunie, ceea ce vă va face mai ușor să îl observați înainte de a vă îndrepta spre dreapta de-a lungul orizontului. În această dimineață, spectacolul planetar ar trebui să fie vizibil timp de aproximativ o oră.

Alinierea planetelor în acest fel este cunoscută drept conjuncție, iar conjuncțiile care implică cinci planete sunt destul de rare, ultima având loc în decembrie 2004. Așadar, ar fi bine să nu ratăm conjuncția celor cinci planete din iunie!

În anumite zile, ați putea chiar să aruncați o privire asupra lui Uranus și Neptun, spun astronomii. Cu toate acestea, veți avea nevoie de un binoclu și un telescop pentru a observa aceste puncte, deoarece aceste planete nu pot fi văzute cu ochiul liber aici, pe Pământ.

×
Subiecte în articol: planete aliniere conjunctie fenomen
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close