Antena 3 CNN Life Știinţă Apus de Soare pe Marte surprins de roverul Curiosity

Apus de Soare pe Marte surprins de roverul Curiosity

Apus de Soare pe Marte surprins de roverul Curiosity
Sursa foto: Foto: jpl.nasa.gov
de S.T.    |    11 Mai 2015   •   12:04

Primele fotografii HD ale unui apus de Soare pe Marte au fost realizate de instrumentul Mastcam al roverului Curiosity, în ziua 956 a misiunii acestui rover (15 aprilie), conform unui material publicat de cnet.com.

Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte la 6 august 2012, transmite spre Pământ la sfârșitul fiecărei zile marțiene datele pe care le-a adunat în cursul respectivei zile. Printre aceste date se numără și fotografiile de înaltă rezoluție realizate cu ajutorul camerei Mastcam. După numeroase fotografii cu rocile și formele de relief marțiene, Curiosity a transmis în premieră și imagini cu apusul de Soare pe Marte.

Apusul de Soare pe Marte arată cu totul diferit de cele terestre, dominante fiind tonurile reci de albastru din cauza influenței atmosferei rarefiate a acestei planete și a particulelor de praf aflate în suspensie în atmosferă. Fotografiile primului Apus de Soare observat vreodată pe Marte au fost realizate între două furtuni de praf, în timp ce în atmosferă erau încă foarte multe particule, fapt care le permite oamenilor de știință să analizeze distribuția pe verticală a prafului în atmosfera Planetei Roșii.

Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera de înaltă rezoluție a roverului Curiosity, însă nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-am văzut vreodată. În 2010 NASA a publicat un clip video cu un apus de Soare pe Marte realizat pe baza imaginilor obținute de camera foto panoramică a roverului Opportunity.



×
Subiecte în articol: Marte roverul Curiosity Curiosity
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close