Antena 3 CNN Life Știinţă Astronauții care au rămas 11 luni pe Stația Spațială, testați imediat după aterizare

Astronauții care au rămas 11 luni pe Stația Spațială, testați imediat după aterizare

Astronauții care au rămas 11 luni pe Stația Spațială, testați imediat după aterizare
01 Mar 2016   •   16:42

Membrii misiunii de 11 luni pe Stația Spațială Internațională (ISS), cosmonautul Mikhail Kornienko și astronautul Scott Kelly, vor fi supuși unei serii de teste imediat după aterizarea din 2 martie, teste menite să evalueze capacitatea fizică a oamenilor după perioade lungi petrecute în spațiu în vederea pregătirii unei misiuni cu echipaj uman spre planeta Marte, informează agenția TASS care citează surse din cadrul Institutului pentru Probleme Medico-Biologice din cadrul Academiei Ruse de Științe, scrie Agerpres.

 Testele care vor fi desfășurate chiar la locul aterizării vor urmări să verifice starea fizică a celor doi astronauți, abilitatea lor de a se așeza, de a se ridica și de a parcurge câțiva metri în linie dreaptă. Rezultatele acestor teste sunt necesare pentru a studia capacitatea fiziologică a organismului uman de a rezista la misiuni îndelungate în spațiul extraterestru. Aceste teste vor fi repetate și la o zi după aterizare.

Conform Agenției Spațiale Ruse, Roscosmos, cei doi astronauți vor fi lăsați să iasă singuri din capsula spațială, fără niciun ajutor, simulând astfel o asolizare pe Marte unde nimeni nu-i va aștepta pe astronauți pentru a-i ajuta să se deplaseze după o lungă călătorie prin spațiu.

După aterizare cei doi astronauți vor fi supuși și unor teste medicale de rutină pentru echipajele care revin de pe ISS, urmând să le fie evaluată capacitatea pulmonară, să facă niște teste cardio și să li se ia tensiunea.

Mikhail Korniyenko și Scott Kelly și-au început misiunea pe orbită la 27 martie 2015. Ei au fost lansați pe orbită de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, la bordul unei capsule Soiuz TMA-16M. Revenirea lor pe Pământ este programată pentru data de 2 martie la ora 04:27 (GMT), într-o zonă aflată la 147 de kilometri de orașul kazah Dzhezkazgan. Cei doi vor încheia mâine 340 de zile petrecute în spațiu. Kelly și Korniyenko vor reveni din misiune la bordul unei capsule Soiuz TMA-18M, alături de cosmonautul Sergei Volkov, care a petrecut 182 de zile pe orbită.

Aceasta a fost prima misiune de aproape 1 an în spațiu pentru un astronaut american. În 1988 cosmonauții Vladimir Titov și Musa Manarov și-au petrecut 365 de zile pe stația orbitală sovietică Mir, iar în 1995 Valery Polyakov a stabilit recordul mondial cu 437 de zile petrecute în spațiu.

După revenirea acasă a astronauților Kelly, Korniyenko și Volkov, misiunea permanentă pe ISS va fi continuată de rusul Yuri Malenchenko, americanul Timothy Kopra și britanicul Timothy Peake. La 19 martie astronautul american Jeff Williams și cosmonauții Oleg Skripochka și Alexei Ovchinin vor porni spre ISS la bordul unei capsule Soyuz TMA-20M în cadrul Expediției 47.

×
Subiecte în articol: ISS Statia Spatiala Internationala
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close