Antena 3 CNN Life Știinţă Boala care ucide cei mai mulţi oameni, provocată de gazele de eşapament ale motoarelor diesel

Boala care ucide cei mai mulţi oameni, provocată de gazele de eşapament ale motoarelor diesel

Boala care ucide cei mai mulţi oameni, provocată de gazele de eşapament ale motoarelor diesel
Sursa foto: Foto: deccanchronicle.com
13 Iun 2012   •   09:47
Fumul emanat de motoarele diesel poate produce cancer, au avertizat experţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit studiului realizat de oamenii de ştiinţă, gazele de eşapament reprezintă o cauză a cancerului de plămâni şi poate provoca tumori ale vezicii urinare.

Studiul s-a bazat pe testarea mai multor persoanne care lucrează în medii nocive, precum minerii, lucrătorii feroviari sau şoferii de tir.

Dacă în trecut experţii WHO doar bănuiau că gazele de eşapament pot provoca tumori canceroase, acum cercetătorii sunt absolut siguri de acest lucru. Oamenii de ştiinţă avertizează că persoanele care lucrează în medii nocive, precum cele menţionate mai sus, sunt cu 40% mai expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar.

Dovezile ştiinţifice au fost de necontestat, iar membrii WHO au ajuns în mod unanim la această concluzie. Fumul de eşapament al motoarelor diesel provoacă cancer!” a precizat doctorul Christopher Portier, citat de BBC News.

"Dat fiind impactul adiţional pentru sănătate al particulelor diesel, expunerea la acest amestec chimic trebuie redusă în toată lumea", a mai spus cercetătorul.

Foarte mulţi oameni sunt expuşi zilnic în lume la emisiile motoarelor diesel, nu doar de la vehiculele rutiere, ci şi de la alte mijloace de transport (trenuri regionale în Franţa, nave etc.) şi de generatoare de electricitate.
 

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close