Antena 3 CNN Life Știinţă Bolile bătrânilor acaparează tinerii. 20% din români au ficatul gras

Bolile bătrânilor acaparează tinerii. 20% din români au ficatul gras

Bolile bătrânilor acaparează tinerii. 20% din români au ficatul gras
Sursa foto: Foto: buzzle.com
de M.Z.    |    03 Oct 2011   •   22:48

Ficatul românilor a început să obosească din ce în ce mai devreme. Medicii sunt alarmaţi că mulţi tineri ajung la spital cu boli pe care, cu ani în urmă, le făceau doar bătrânii. Acum şi adolescenţii au probleme hepatice. Doi din zece români au ficatul gras - o boală care, netratată, se transformă în ciroză, în zece ani.

Cazurile în care medicii trebuie să trateze acestă afecţiune s-au înmulţit de la an la an. Se estimează că 20% din populaţia României a primit deja un astfel de diagnostic. Grav este însă că boala nu mai afectează doar adulţii de peste 40 de ani, ci şi adolescenţii.

"Am avut pacienţi chiar la 16-18 ani", spune dr. Laura Iliescu, medic gastroenterolog la Institutul Fundeni din Capitală.

Lipsită uneori de simptome şi deci dusă pe picioare, boala poate să evolueze în 15 ani spre ciroză hepatică. De aceea, este extrem de important ca măcar o dată pe an să facem analize de sânge sau o simplă ecografie. Prevenţia este la fel de importantă - adică fără grăsimi în exces, fără alcool, nopţi nedormite sau o viaţă lipsită de mişcare.

 


×
Subiecte în articol: ficat tineri ciroza
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close