x close

Bomba supersonică, testată de SUA. Poate atinge orice ţintă de pe Terra în cel mult o oră

de O.P.    |    18 Noi 2011   •   10:51
Bomba supersonică, testată de SUA. Poate atinge orice ţintă de pe Terra în cel mult o oră 442 Galerie foto (5) Foto: FOX News.com

Forţele terestre americane au efectuat cu succes primul test al unei bombe hipersonice mobile care va conferi Statelor Unite capacitatea de a lovi ţinte de oriunde din lume în decurs de o oră, a anunţat Pentagonul, citat de AFP.

Lansat de o rachetă la Hawaii la ora 11.30 GMT (13.30 ora României), dispozitivul a planat în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Pacificului, "cu o viteză supersonică", după care a ajuns pe atolul Kwajalein din insulele Marshall, a anunţat Pentagonul.

În accepţiunea comunităţii ştiinţifice o viteză supersonică este superioară celei de Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului, respectiv peste 6.000 de kilometri pe oră).Kwajalein este situat la aproximativ 4.000 de kilometri sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteză se deplasa dispozitivul, care este manevrabil, contrar unei rachete.

Obiectivul acestui prim test este acumularea unor date despre zborurile hipersonice, în special în materie de "navigare, ghidare, control şi protecţie termică", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonel Melinda Morgan.

Acest proiect, numit Armă hipersonică avansată (AHW - "Advanced Hypersonic Weapon"), este o componentă a programului de "atac mondial rapid" destinat furnizării armatei americane a mijloacelor de atacare a unor ţinte aflate la capătul celălalt al lumii cu arme convenţionale, în decurs de o oră, scrie Mediafax.

Vezi GALERIE FOTO cu testul americanilor.
  

Citeşte mai multe despre:

Pentagon
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati