Antena 3 CNN Life Știinţă Capsula Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Dragon a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională
15 Apr 2015   •   11:15

Capsula Dragon a fost lansată cu succes, marţi, din Florida, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Compania producătoare, SpaceX, nu a reuşit să recupereze primul etaj al lansatorului, care a aterizat cu o viteză prea mare pe o barjă din Oceanul Atlantic.

Această misiune reprezintă un pas important în dezvoltarea unor rachete capabile să decoleze, dar şi să aterizeze, reducând astfel considerabil costurile acestor misiuni spaţiale, informează Reuters.

Racheta Falcon 9, cu o lungime de 63 de metri, având la bordul ei capsula Dragon, a fost lansată de la baza aeriană Cape Canaveral marţi, la ora locală 16.10.


După ce a plasat cu succes capsula Dragon pe orbită, primul etaj al rachetei purtătoare a efectuat o manevră de întoarcere, şi-a pornit motoarele care o ghidau în timpul coborârii spre Terra, şi-a desfăşurat eleroanele cu rol de stabilizare şi pilonii de aterizare şi a coborât pe o barjă aflată în Oceanul Atlantic, la o distanţă de aproximativ 380 de kilometri de oraşul Jacksonville din statul american Florida.

Obiectivul principal al lansării de marţi constă în expedierea spre ISS a unei încărcături de aproape două tone, constând în alimente, apă, îmbrăcăminte şi echipamente - inclusiv un aparat italian de espresso - dar şi diverse materiale pentru experimentele ştiinţifice care sunt efectuate la bordul staţiei.

SpaceX vrea să devină prima companie care va reuşi să recupereze un lansator, o abordare care ar duce la o scădere drastică a costurilor misiunilor spaţiale, cu ajutorul unor rachete parţial reutilizabile, ce ar putea să efectueze călătorii între Terra şi Marte.

Compania americană are programate alte 12 lansări cu rol de testare pentru acest an. Următoarea lansare ar trebui să aibă loc pe 22 iunie.

×
Subiecte în articol: Statia Spatiala Internationala
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close