Antena 3 CNN Life Știinţă Ce se întâmplă în creierul nostru după vârsta de 13 ani

Ce se întâmplă în creierul nostru după vârsta de 13 ani

o_1c8dfc9h21u6m1nivufh1emt14qu8.jpg
Foto: pixabay.com
de S.T.    |    12 Mar 2018   •   18:06

La vârsta de 13 ani, zona creierului uman solicitată pentru procesele de învăţare şi memorare pare să înceteze să producă celule nervoase, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, citat de AFP.

Descoperirea, care stârneşte deja controverse în lumea neuroştiinţei, pune sub semnul întrebării o părere larg răspândită. Până în prezent, numeroşi cercetători au concluzionat că hipocampul uman şi cel al unor animale precum rozătoarele continuă să fabrice în fiecare zi sute de noi neuroni şi la vârstă adultă, deşi numărul acestora scade odată cu înaintarea în vârstă.

Publicat în jurnalul Nature şi realizat de o echipă de cercetători americani şi spanioli, studiul se bazează pe analiza probelor prelevate de la câteva zeci de creiere aparţinând unor fiinţe umane care au decedat din cauze diverse, de la fetuşi până la persoane de 60 sau 70 de ani.

Hipocampul joacă un rol important în trecerea informaţiei din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată.

„Noi nu am găsit nicio urmă de neuroni tineri sau de celule stem care generează neuroni prin diviziune” în hipocampul subiecţilor în vârstă de peste 18 de ani, a explicat pentru AFP unul dintre autorii cercetării, Arturo Alvarez-Buylla (Universitatea San Francisco, California).

Oamenii de ştiinţă au identificat neuroni tineri doar în mostre prelevate de la fetuşi şi copii. Proba cea mai matură în care cercetătorii au găsit doar câteva celule nervoase imature aparţineau unei persoane în vârstă de 13 ani.

„La mostrele persoanelor de 18 ani pur şi simplu nu am mai găsit” neuroni tineri, a subliniat Alvarez-Buylla.

Aceste rezultate demonstrează că hipocampul uman este în mare măsură fabricat în timpul dezvoltării fetale'', susţine echipa de oameni de ştiinţă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: creier varsta creier uman animale
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close