Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată de om a fost creată în laboratoarele CERN

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată de om a fost creată în laboratoarele CERN

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată de om a fost creată în laboratoarele CERN
Sursa foto: Foto: /novalight.wordpress.com
21 Aug 2012   •   08:57
Oamenii de ştiinţă de la CERN au doborât un nou record creând cea mai ridicată temperatură cunoscută de om, de 100.000 de ori mai mare decât cea aflată în interiorul Soarelui. Savanţii au obţinut temperatura de 5,5 trilioane de grade prin ciocnirea ionilor de plumb, arată Daily Mail.

Recordul anterior era de 4 trilioane de grade Celsius şi a fost obţinut de cercetătorii de la Laboratorul National Brokhaven din New York, care ciocniseră ioni de aur.

Oamenii de ştiinţă de la CERN consideră că bosonul Higgs reprezintă cheia către înţelegerea Universului. Bosonul Higgs este particula elementară formată imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani. Se crede că aceasta a dat masă tuturor celorlalte particule.

Large Hadron Collider (n.r. - „Mare Accelerator de Particule”; LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), între Munţii Alpi şi Munţii Jura, lângă Geneva.

Scopul LHC este de a explora validitatea şi limitările Modelului Standard, modelul teoretic de bază din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui să confirme existenţa bosonului Higgs, acoperind elemente lipsă ale Modelului Standard şi explicând felul în care particulele elementare capătă anumite proprietăţi, cum ar fi masa.




×
Subiecte în articol: CERN
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close