Antena 3 CNN Life Știinţă Clepsidră de praf cosmic, în jurul unei stele noi, surprinsă de telescopul James Webb: "Cum arătau Soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor"

Clepsidră de praf cosmic, în jurul unei stele noi, surprinsă de telescopul James Webb: "Cum arătau Soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor"

Telescopul spațial James Webb a dezvăluit, ieri, noi imagini spectaculoase ale unui nor de praf uriaș în formă de clepsidră, în jurul unei stele în formare - "protosteaua L1527".

Clepsidră de praf cosmic, în jurul unei stele noi, surprinsă de telescopul James Webb: "Cum arătau Soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor"
Sursa foto: NASA
de Mia Lungu    |    17 Noi 2022   •   12:02

Norii portocalii și albaștri au fost făcuți vizibili de instrumentul NIRCam al telescopului, care operează în infraroșu apropiat – o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman, potrivit agenția AFP, citată de boursorama.com.

Steaua foarte tânără, cunoscută sub numele de "protosteaua L1527" și situată în constelația Taurus, este ascunsă în întuneric de marginea unui disc de gaz în rotație.

Dar lumina de la protostea "se scurge" deasupra și dedesubtul discului, luminând cavități în gazul și praful din jur, au declarat NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o declarație comună.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Norii sunt creați de materialul ejectat de stea care se ciocnește cu materialul din jur. Praful este mai subțire în părțile albastre și mai gros în cele portocalii.

Protosteaua are doar 100.000 de ani și se află în cel mai timpuriu stadiu al formării sale. Aceasta nu este încă capabilă să își genereze propria energie.

Discul negru din jur, care are aproximativ dimensiunea sistemului nostru solar, va furniza material protestelei până când acesta va atinge "pragul necesar pentru a începe fuziunea nucleară", au precizat Nasa și ESA.

"În cele din urmă, această vedere a lui L1527 oferă o fereastră către cum arătau Soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor", au adăugat cele două agenții.

Norul molecular Taurus, situat la aproximativ 430 de ani-lumină de Pământ, este o pepinieră stelară cu sute de stele aproape formate.

×
Subiecte în articol: clepsidră praf cosmic James Webb protostea
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close