Antena 3 CNN Life Știinţă Consumul de cannabis creşte riscul de dezvoltare a cancerului testicular, cel de cocaină îl scade

Consumul de cannabis creşte riscul de dezvoltare a cancerului testicular, cel de cocaină îl scade

Consumul de cannabis creşte riscul de dezvoltare a cancerului testicular, cel de cocaină îl scade
de M.T.    |    10 Sep 2012   •   14:44

Bărbaţii care fumează cannabis sunt mai expuşi riscului de a dezvolta cancer testicular, arată un sondaj recent realizat de cercetătorii de la University of Southern California.

Surprinzător, acelaşi studiu a arătat că bărbaţii care folosesc cocaină au şanse mai mici să dezvolte cancer la testicule.

Cancerul testicular este cel mai întâlnit tip de cancer la bărbaţii între 15 şi 45 de ani, iar numărul cazurilor din ultimii ani este în creştere.

Pentru a afla dacă drogurile recreaţionale au vreun rol în numărul tot mai mare de cazuri de cancer testicular, Dr. Victoria Cortessis, profesor la University of Southern California, şi colegii săi au studiat trecutul a 163 de bărbaţi diagnosticaţi cu această boală, în comparaţie cu 292 de bărbaţi sănătoşi de aceeaşi vârstă şi etnie cu cei bolnavi.

Rezultatele au arătat că subiecţii care au o istorie în privinţa consumului de cannabis sunt de două ori mai predispuşi să dezvolte cancer testicular.

Studiul confirmă practic alte două rapoarte din anii trecuţi, care au stabilit existenţa unei legături între folosirea de droguri recreaţionale şi cancerul testicular.

Adevărata surpriză o reprezintă însă faptul că studiul cercetătorilor de la Southern California a dezvăluit că bărbaţii care au o istorie a consumului de cocaină au şanse mai mici să dezvolte această boală.

Totuşi, dacă se va dovedi că folosirea cocainei poate scădea riscul apariţiei cancerului la testicule, preţul plătit va fi unul foarte mare, deoarece drogul ucide celulele care produc spermă, astfel că fertilitatea va fi de asemenea afectată.

Pentru ca rezultatele în privinţa legăturilor dintre consumul de cocaină şi riscul mai mic de dezvoltare al cancerului la testicule să fie validate este necesar ca alte studii să fie realizate în perioada următoare pe aceeaşi temă.

×
Subiecte în articol: studiu cannabis cocaina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close