Antena 3 CNN Life Știinţă Continentul gheţarilor a fost, acum 52 de milioane de ani, acoperit cu păduri tropicale

Continentul gheţarilor a fost, acum 52 de milioane de ani, acoperit cu păduri tropicale

Continentul gheţarilor a fost, acum 52 de milioane de ani, acoperit cu păduri tropicale
Sursa foto: Foto: bbc.co.uk
de S.T.    |    02 Aug 2012   •   16:28

Antarctica era acoperită, în urmă cu 52 de milioane de ani, cu păduri "aproape tropicale", conform rezultatelor unor foraje efectuate pe fundul apelor din largul acestui continent îngheţat, scrie AFP.

Aceste foraje făcute în largul coastelor orientale ale continentului au permis recuperarea unor fosile de polen provenind dintr-o pădure "cvasitropicală" care acoperea Antarctica, în urmă cu 34 - 56 milioane de ani.

Cercetările făcute de specialişti arată că în această zonă, în acea epocă, temperaturile se ridicau la circa 20 de grade Celsius, potrivit lui Kevin Welsh, un cercetător australian care a participat la această expediţie în 2010.

"Aici existau păduri, nu gheaţă, era timp frumos", a spus acesta.

Specialiştii sunt de părere că în Antarctica se va înregistra, spre sfârşitul secolului, o nouă topire a gheţurilor, a mai spus Welsh, cercetător la Universitatea din Queensland.

Descoperirile sunt "foarte importante" pentru înţelegerea schimbărilor climatice care se preconizează, mai ales în ceea ce priveşte importanţa Antarcticii pentru planetă şi imensele sale rezerve de apă stocate sub formă de gheaţă.

Acest studiu a fost publicat în revista britanică Nature.

×
Subiecte în articol: Antarctica gheata
Parteneri
Formula de calcul pentru pensiile românilor
x close