Antena 3 CNN Life Știinţă Cum a reuşit omul să provoace cel mai mare rău Pământului. "Nu le vom mai putea ţine sub control"

Cum a reuşit omul să provoace cel mai mare rău Pământului. "Nu le vom mai putea ţine sub control"

Cum a reuşit omul să provoace cel mai mare rău Pământului. "Nu le vom mai putea ţine sub control"
de O.P.    |    22 Oct 2012   •   11:10

Anul trecut 9 oameni au murit şi alţi 100 au fost grav răniţi în urma cutremurului care a zguduit oraşul istoric Lorca din Spania. Potrivit datelor obţinute de specialişti, seismul s-a produs din cauza acţiunilor umane de extragere a apelor subterane.

Potrivit ultimelor date publicate în revista Nature Geoscience extragerea apei pentru alimentarea rezervelor interne este una din cauzele declanşatoare ale cutremurelor de pământ, scrie Daily Mail.

Pablo Gonzalez, seismolog de la Departamentul pentru Ştiinţe terestre din cadrul Universitatii West Ontario din Canada, alături de echipa sa, a folosit un satelit pentru a localiza deformările produse asupra solului de cutremur.

Cercetătorii au descoperit că seismul a fost provocat în mare parte de o alunecare a faliei din Alhama. În urmă cu cinci decenii pânza freatică a bazinului Alto Guadalentin din vecinatate s-a redus cu 250 de metri.

"Ar trebui să fim precauţi cu privire la exploatările făcute de om. Credem că ştim cum merg lucrurile, însă omul ştie doar cum să provoace cutremure, dar nu este capabil să le ţină sub control", a spus profesorul Jean-Philippe Avouac, de la Institutul de Tehnologie din California.




×
Subiecte în articol: cutremure seism
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close