Antena 3 CNN Life Știinţă Cum ar putea ajuta untul de arahide la detectarea maladiei Alzheimer

Cum ar putea ajuta untul de arahide la detectarea maladiei Alzheimer

Cum ar putea ajuta untul de arahide la detectarea maladiei Alzheimer
Sursa foto: Foto: npr.org
12 Oct 2013   •   13:49
Untul de arahide ar putea fi folosit pentru a detecta stadiile incipiente ale maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Journal of Neurological Sciences, informează dailymail.co.ukm, conform Mediafax.
Autorii noului studiu, cercetătorii de la Universitatea din Florida şi de la McKnight Brain Institute Center for Smell and Taste, au descoperit că pacienţii aflaţi în primul stadiu al maladiei Alzheimer îşi pierd mai repede mirosul pe nara stângă decât pe cea din partea dreaptă. Degradarea centrilor olfactivi din creier reprezintă unul dintre primele simptome ale maladiei, însă acest lucru nu poate fi detectat foarte uşor. 
Pentru a determina pierderea mirosului, cercetătorii au folosit untul de arahide, pentru că acesta are un "parfum pur", care este detectat exclusiv de nervul olfactiv, în timp ce majoritatea aromelor sunt detectate în egală măsură şi de nervul trigemen (care asigură funcţii motrice pentru muşcat, mestecat şi mirosit). 
La studiu au participat 18 persoane potenţial atinse de maladia Alzheimer, 24 suferind de o tulburare cognitivă moderată, 26 suferind de forme de demenţă şi 26 de persoane sănătoase. 
În timpul experimentelor, cercetătorii nu au ştiut care dintre voluntari era bolnav. Voluntarii au închis ochii, gura şi şi-au blocat, pe rând, câte o nară, respirând normal. Cercetătorii au măsurat distanţa de la care aceştia simţeau, cu fiecare nară, mirosul untului de arahide. 
Specialiştii au descoperit că persoanele care suferă de Alzheimer în stadii incipiente îşi pierd mirosul pe nara stângă mai repede decât pe cea dreaptă. Astfel, pe nara stângă, pacienţii puteau simţi mirosul de la o distanţă de doar 10 centimetri, în timp ce cu nara dreaptă îl depistau de la 20 de centimetri. 
"Porţiunile din cortexul olfactiv sunt primele atinse de maladia Alzheimer, iar pacienţii manifestă adesea o degenerare mai mare la nivelul emisferei stângi decât al celei drepte", spun autorii acestui studiu, care recomandă această testare ca fiind rapidă, sigură şi non-invazivă. 
 

×
Subiecte în articol: maladie Alzheimer
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close