Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată visele? Vezi un experiment uluitor care îţi poate citi gândurile

Cum arată visele? Vezi un experiment uluitor care îţi poate citi gândurile

Cum arată visele? Vezi un experiment uluitor care îţi poate citi gândurile
Sursa foto: Sursa: YouTube
de O.P.    |    23 Sep 2011   •   14:19

Cercetătorii de la Universitatea Berkley au reuşit să transpună în imagini ceea ce înregistrează creierul atunci când omul priveşte un film, citeşte o carte sau se uită la cineva.

Acest experiment ar putea fi folosit de către medici sau cercetători, mai ales în proiectarea viselor pe un suport video. Cercetătorii care au studiat fenomenul au declarat că sistemul se va putea aplica şi în cazul persoanelor aflate în comă, rezultatele fiind de un real folos doctorilor care îi îngrijesc.

Jack Gallant, profesor la Universitatea Berkley, a declarat: "Rezultatele acestui experiment sunt extraordinare. Ceea ce vedeam în filmele SF a devenit acum realitate".

Cum funcţionează mecanismul

Celor trei subiecţi voluntari li s-au difuzat mai multe secvenţe din filme în timp ce le era înregistrată activitatea creierului, dar şi fluxul sangvin prin cortex.

Apoi, datele obţinute au fost transferate într-un computer care, cu ajutorul unui program, le-a separat prin pixeli volumetrici. Chiar dacă imaginile înregistrate de creier nu erau la fel de rapide ca cele din secvenţele de film, pe măsura ce programul se desfăşura, s-a observat între cele două seturi de imagini.


×
Subiecte în articol: studii descoperiri medicina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close