Antena 3 CNN Life Știinţă De ce au zebrele dungi? Care este prima explicație susținută și de dovezi concrete

De ce au zebrele dungi? Care este prima explicație susținută și de dovezi concrete

De ce au zebrele dungi? Care este prima explicație susținută și de dovezi concrete
de M.C.    |    02 Apr 2014   •   08:39
De ce au zebrele dungi este o întrebare care i-a frământat pe oamenii de știință de foarte mult timp. Printre teoriile lansate s-au numărat unele legate de ritualuri de împerechere, camuflaj sau protecție împotriva căldurii, însă niciuna nu a fost sprijinită de dovezi concrete.

Potrivit Huffington Post, cercetători de la Universitatea din California cred că au reușit să ofere un răspuns satisfăcător și să-l și demonstreze.

Zebrele au dungi pentru a se proteja de muștele purtătoare a diverse boli, a spus Tim Caro, profesor de biologie. Explicația nu este una nouă, deoarece muștele evită suprafețele în dungi alb-negre.

Pentru a demonstra teoria, cercetătorii au notat distribuția geografică a zebrelor, cailor și măgarilor, dar și diferențele între modelele de dungi ale zebrelor. Datele au fost suprapuse cu variabile precum temperatura, terenul, distribuția prădătorilor și cea a insectelor care mușcă.

În timp ce restul factorilor nu s-au corelat cu cele mai multe dintre variabile, datele au arătat că există similarități în valorile oferite de prezența zebrelor și cea a insectelor. Dungile sunt prezente cu precădere acolo unde apar și insectele în număr mare.

Totuși, dacă aceasta este explicația pentru dungile zebrelor, rămâne întrebarea de ce insectele evită suprafețele în alb-negru.

×
Subiecte în articol: insecte
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close