Antena 3 CNN Life Știinţă A fost descoperit cel ce se crede a fi cel mai mare oraș subteran din lume. Ar fi avut între 60.000 - 70.000 de locuitori

A fost descoperit cel ce se crede a fi cel mai mare oraș subteran din lume. Ar fi avut între 60.000 - 70.000 de locuitori

O echipă de arheologi de la Muzeul din Mardin, sud-estul Anatoliei, Turcia, a descoperit un oraş subteran imens, care ar putea fi cel mai mare din lume. Se crede că ar fi adăpostit între 60.000 și 70.000 de oameni.

A fost descoperit cel ce se crede a fi cel mai mare oraș subteran din lume. Ar fi avut între 60.000 - 70.000 de locuitori
Sursa foto: Twitter/ Ticia Verveer
de Cerasela Stafie    |    27 Apr 2022   •   23:52

În interiorul sitului arheologic, din districtul Midyat din sud-estul provinciei Mardin, oamenii de știință cu găsit lăcașuri de cult, silozuri, fântâni de apă și pasaje cu coridoare. De asemenea, au fost descoperite mai multe artefacte aparținând secolelor II și III d.Hr.

Orașul Midyat este în sine un muzeu în aer liber, unde se pot vedea case de piatră, hanuri, moschei, biserici și mănăstiri vechi de mii de ani. În interioriul acestuia a fost găsită și o peșteră, în cadrul unui proiect de curățare și conservare a străzilor și caselor istorice, început în urmă cu doi ani. După ce s-a stabilit că peștera este o trecere către diferite locuri, cu coridoare, au fost lansate lucrări de excavare pentru dezgroparea orașului subteran.

Gani Tarkan, directorul Muzeului Mardin și șef al proiectului săpăturilor, a spus că munca de escavare se va răspândi în tot districtul. Acesta a subliniat că modele similare de orașe subterane au fost găsite în Anatolia, dar că orașul subteran din Midyat are caracteristici foarte diferite.

”A fost folosit neîntrerupt timp de 1.900 de ani. A fost construit pentru prima dată ca ascunzătoare sau zonă de evadare. Este cunoscut faptul că creștinismul nu era o religie oficială în secolul al II-lea. Familiile și grupurile care au acceptat creștinismul s-au adăpostit în general în orașe subterane pentru a scăpa de persecuția Romei”, a povestit el, potrivit Daily Sabah.

”Posibil, orașul subteran Midyat a fost unul dintre spațiile de locuit, construit exact în acest scop. Este o zonă în care estimăm că cel puțin 60-70.000 de oameni trăiau,” a adăugat.

Este de așteptat ca numărul de vizitatori ai cartierului să crească semnificativ odată finalizarea săpăturilor și descoperirea completă a orașului subteran.

×
Subiecte în articol: oras descoperire arheologica
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close