Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Cercetători: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”

Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Cercetători: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”

Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Cercetători: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”
21 Mai 2014   •   12:56

Topirea accelerată a gheţarilor din Groenlanda se dovedeşte a fi din ce în ce mai spectaculoasă, dezvăluind informaţii noi despre relieful acestei zone, scrie Business Insider.

Cercetătorii au publicat o hartă detaliată a reliefului care se ascunde sub gheţarii din Groenlanda şi care arată că văile, de a căror existenţă se ştia deja, sunt mult mai numeroase şi mai adânci decât estimaseră geologii

„Sub fiecare gheţar se află o vale şi nu ne aşteptam la aşa ceva”, spune autorul studiului, Mathieu Morlighem, de la Universitatea California.

Multe din acest văi se întind foarte mult, iar noile date fac necesară regândirea scenariului în cazul topirii gheţarilor.

Gheţarii de aici sunt responsabili cu 10% din creşterea nivelului mărilor, iar specialiştii au considerat că rata de topire va încetini, pe măsură ce gheţarii se vor retrage în fiorduri.

Cu toate acestea, existenţa acestor văi, multe din ele ajungând chiar cu mult sub nivelul mării, sporeşte riscul topirii accelerate, este de părere Mathieu Morlighem.

Studiul a fost publicat, la 18 mai, în revista Nature Geoscience.



×
Subiecte în articol: ghetari Groenlanda
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close