Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care i-a impresionat chiar şi pe oamenii de ştiinţă. Ascultaţi prima balenă care imită vorbirea

Descoperirea care i-a impresionat chiar şi pe oamenii de ştiinţă. Ascultaţi prima balenă care imită vorbirea

Descoperirea care i-a impresionat chiar şi pe oamenii de ştiinţă. Ascultaţi prima balenă care imită vorbirea
Sursa foto: Foto: www.drollthings.com
23 Oct 2012   •   09:09
Oamenii de ştiinţă din SUA au făcut o descoperire impresionantă. Cercetătorii au identificat o balenă albă (cunoscută şi sub denumirea „beluga”) care emite sunete asemănătoare cu vorbirea, relatează BBC News.

Delfinii au fost învăţaţi să imite modelul şi durata sunetelor emise de om, însă nici un animal nu a încercat în mod spontan să emită asemenea sunete. Însă oamenii de ştiinţă au auzit o balenă de 9 ani (numită NOC) care a scos sunete mult mai joase decât în mod normal.

Balenele sunt cunoscute şi sub denumirea de „canarii mărilor” deoarece emit sunete extrem de înalte.

Descoperirea a fost făcută după ce un scufundător al Fundaţiei Naţionale a Mamiferelor Marine din California a ieşit la suprafaţă şi a întrebat cine l-a strigat şi i-a spus să iasă. În acel moment, cercetătorii au realizat că balena era cea care scotea acele sunete asemănătoare cu limbajul uman.

Imediat ce au realizat că balena NOC scotea respectivele sunete, oamenii de ştiinţă au făcut o înregistrare audio.

Cercetătorii au descoperit că balena avea abilitatea de a schimba presiunea din cavitatea sa nazală pentru a produce respectivele sunete.

„Potrivit observaţiilor noastre, balena a fost nevoită să-şi modifice „macanica” vocală pentru a scoate acele sunete” a declarat Sam Ridgway, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Mamiferelor Marine.

"În mod cert, sunetele pe care le-am înregistrat reprezintă o încercare a belenei de a imita limbajul uman” a adăugat cercetătorul.

Ascultaţi în materialul de mai jos sunetele emise de balenă:



 


 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close