Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care i-a pus pe gânduri pe cercetători. Cum ne păcălim creierul cu bună știință ca să ne vindecăm

Descoperirea care i-a pus pe gânduri pe cercetători. Cum ne păcălim creierul cu bună știință ca să ne vindecăm

Descoperirea care i-a pus pe gânduri pe cercetători. Cum ne păcălim creierul cu bună știință ca să ne vindecăm
Sursa foto: Foto: pixabay.com
27 Sep 2017   •   21:23

Forţa gândului este uriașă. Asta a descoperit o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard și de la Universitatea Basel, care a ajuns la concluzia că medicamentele placebo au efect, chiar dacă subiecții sunt conștienți de acest lucru.

Cercetătorii au tratat participanții la studiu, care au fost ușor arși pe o porțiune de piele, cu o cremă anume, însă doar câțiva dintre subiecți au fost informați că acea cremă are efect placebo, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, după administrarea tratamentului, inclusiv cei care știau de crema placebo au fost la fel de convinși de puterile de vindecare,  precum cei care au crezut încă de la început că li se aplică o cremă vindecătoare.

Noul studiu a pus sub semnul întrebării necesitatea de a înșela oamenii cărora li se administrează medicamente placebo, spunându-le că iau medicamente active din punct de vedere chimic, și a ajuns până la a-i face pe cercetători că inclusiv efectul placebo poate vindeca boli.

Efectul placebo este o îmbunătățire a stării de sănătate măsurabilă și observabilă, ce nu este atribuită unui tratament invaziv sau medicament administrat pentru boala în cauza. 
 

×
Subiecte în articol: creier
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close