Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care îi va ajuta pe cercetători să studieze evoluţia bolii care a ucis sute de milioane de oameni

Descoperirea care îi va ajuta pe cercetători să studieze evoluţia bolii care a ucis sute de milioane de oameni

Descoperirea care îi va ajuta pe cercetători să studieze evoluţia bolii care a ucis sute de milioane de oameni
Sursa foto: Foto: textbookofbacteriology.net
01 Dec 2012   •   16:27

Oamenii de ştiinţă au descoperit şi au reuşit să secvenţieze o rădăcină de variolă veche de trei sute de ani. Descoperirea, realizată în Siberia, ar putea să ajute la completarea informaţiilor despre evoluţia acestui virus, relatează Le Monde.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, variola a fost eradicată în 1979. Variola a provocat decesul a mai multe sute de milioane de oameni şi este considerată responsabilă de dispariţia unor populaţii indigene din America, Africa şi Asia.

Elementele virusului au fost descoperite pe cadavrul unui membru al unei familii de cinci persoane îngropate în Iakutia.

Cercetătorii au declarat că persoana autopsiată avea sânge în plămâni, semn al hemoragiei, ceea ce i-a determinat să creadă ca aceasta a murit din cauza variolei. "Virusul era în stare avansată de degradare" şi numai o mică parte din ADN-ul lui a putut fi secvenţiată.

În urma analizelor, s-a stabilit că este vorba de o rădăcină de variolă.

Descoperirea permite studierea evoluţiei virusului. Până în prezent, cercetătorii aveau la dispoziţie doar rădăcini datând din perioada 1950 - 1980.

La acest studiu au participat şi specialişti de la Universitatea din Iakutia şi cea din Copenhaga.

Numai două laboratoare din lume, unul rus şi unul american, mai păstrează rădăcini de variolă, pentru a putea lupta contra bioterorismului şi putând să fabrice, dacă este cazul, vaccinuri.

 

 

×
Subiecte în articol: ADN
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close