Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care oferă speranţă bolnavilor din întreaga lume. O premieră mondială în domeniul celulelor stem

Descoperirea care oferă speranţă bolnavilor din întreaga lume. O premieră mondială în domeniul celulelor stem

Descoperirea care oferă speranţă bolnavilor din întreaga lume. O premieră mondială în domeniul celulelor stem
Sursa foto: Foto: podblog.blogs.hopkinsmedicine.org
22 Iun 2012   •   07:35

Cercetările în domeniul celulelor stem înregistrează o nouă premieră care dă speranţe celor care au nevoie de un transplant. O echipă din Japonia a reuşit să dezvolte un minuscul ficat uman din celule stem extrase din piele. Descoperirea reprezenta un uriaş pas înainte spre regenerarea organelor afectate de boli.

Ficatul creat la Universitatea din Yokohama nu măsoară mai mult de cinci milimetri, dar potenţialul acestei realizări medicale este enorm. Cercetătorii au combinat celulele stem cu unele extrase din ţesuturi structurale ale organismului şi au implantat acest "cocktail" într-un şoarece. Au fost chiar ei uimiţi să vadă cum din amestecul celular se formează nucleul unui ficat.

Dacă echipa japoneză îşi va realiza obiectivul, organele regenerate vor putea salva nenumărate vieţi de oameni care au nevoie de transplant de ficat. În prezent, în lume nu există suficienţi donatori pentru a satisface toate cererile.

Deocamdată, japonezii caută, încă, metode eficiente de a dezvolta minusculul ficat până la dimensiunile unuia normal. Dar succesul iniţial le dă încredere că vor reuşi.




×
Subiecte în articol: celule stem ficat transplant descoperire
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close