Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea unui monument misterios, vechi de 1500 de ani, contrariază arheologii. Nimeni nu-și dă seama cine ar fi putut să-l construiască

Descoperirea unui monument misterios, vechi de 1500 de ani, contrariază arheologii. Nimeni nu-și dă seama cine ar fi putut să-l construiască

Descoperirea unui monument misterios, vechi de 1500 de ani, contrariază arheologii. Nimeni nu-și dă seama cine ar fi putut să-l construiască
Sursa foto: sursa foto: descopera.ro
14 Dec 2016   •   10:46

Un studiu recent dezvăluie existenţa în Kazahstan a unui misterios monument compus din blocuri mari de piatră, asemănător celui de la Stonehenge, informează site-ul Gentside découverte, citat de rador.ro.

În ciuda dimensiunilor impresionante, nu a fost descoperit decât în 2010, când un căutător de comori, înarmat cu un detector de metale, a găsit mai multe obiecte printre care şi o şa ale cărei ornamente de argint l-au făcut să se creadă că acolo s-ar putea afla ceva mai deosebit.

Omul a contactat Academia de ştiinţe a Siberiei, care a datat ornamentul găsit pe şa ca fiind vechi de 1500 de ani. După ce a obţinut toate aprobările necesare, echipa de cercetători a început săpăturile arheologice în anul 2014. Au fost dezgropate multe dale de piatră mari, plate, cu inscripţii. Cea mai mică dală măsoară 4×4 metri, iar cea mai mare 34×24 metri.

Pietrele au fost tăiate şi înfipte vertical în pământ, în acelaşi fel ca în monumentul megalitic de la Stonehenge. Monumentul din Kazahstan este însă mai recent şi se întinde pe o suprafaţă mai mare. Cercetătorii nu ştiu ce populaţie a construit monumentul, ipotezele lor se bazează pe obiectele găsite în situl arheologic.

Elementele decorative de pe aceste obiecte, asemănătoare perioadei târzii a imperiului roman, îi fac să creadă că s-ar putea să fi fost construit de o populaţie care cunoştea cultura respectivă şi sugerează că ar putea fi vorba de o populaţie care a fugit din calea hunilor ce au ocupat Europa de Est şi Asia Centrală între secolele I şi VII ale erei noastre. Mai multe studii sunt însă necesare pentru a confirma această ipoteză.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close